Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №596 від 29.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Діти скаржаться на брак уваги

Аби батьки могли порозумітися зі своїм чадом, згладити всі конфлікти та зрозуміти, що ж насправді турбує дитину, їм на допомогу прийде шкільний психолог.

“Запитай у психолога”, саме під такою назвою стартує проект у рівненських школах. Відтепер щосереди з 15 до 19 години батьки можуть звернутися по поради до психологів.

- Ми знаємо, що батьки хотіли б отримувати фахові консультації від професіоналів, однак в Україні немає налагодженого механізму співпраці батьків з психологами, - розповідає заступник міського голови Галина КУЛЬЧИНСЬКА. - При цьому в кожному навчальному закладі Рівного є фахівець, який може надати консультацію з тієї чи іншої ситуації. Тож вирішили, що в кожній школі з батьками працюватиме саме психолог, який готовий послухати, пояснити і допомогти зрозуміти, що відбувається з дитиною.

Під час соціального опитування школярів віком 14-16 років, на запитання про те, чи задоволені вони стосунками у сім’ї, більшість опитаних відповіли, що ні. З них - 25% скаржаться на відсутність уваги та спільних інтересів з рідними, а 57% запитують поради в батьків лише щодо придбання речей та одягу. Психологи наголошують, що до них по консультацію звертається близько тисячі батьків у рік, в той час, як у загальноосвітніх закладах перебуває більше двадцяти двох тисяч дітей.

- Аналізуючи свою роботу впродовж року, ми можемо сказати, що по поради психолога звертається мало батьків, - розповідає керівник центру практичної психології і соціальної роботи міського управління освіти Галина ОПАНАСЮК. - Ми проаналізували, чому це відбувається і дійшли висновку, що кожна людина бажає з усім впоратися самостійно. Тому звертаючись до когось по допомогу, ти ніби показуєш свою безпорадність. Але нам хотілося б запевнити батьків, що всі консультації психолога носять конфіденційний характер, а наш основний девіз - “Не нашкодити”.

Серйозною проблемою психологи називають і те, що за рахунок часу, проведеного перед екраном комп’ютера чи телевізора, зменшується час фізичної активності дітей. І за останні 5 років кількість “залежних” дітей та підлітків лише зросла. Таким чином, значна частина соціального та емоційного розвитку цього покоління відбувається із залученням Інтернету й мобільних телефонів. Саме в соціальних мережах діти шукають спілкування, змінюючи розмови тет-а-тет з ровесниками на віртуальні.

При цьому начальник міського відділу освіти Василь ХаРКОВЕЦЬ зазначає, що штат психологів у школі не збільшиться, зміниться лише графік їх роботи - щосереди з 15.00 до 19.00. До того ж, абсолютно безкоштовно та конфіденційно.

Юлія ГОЛИК

29.03.2013



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2013p. 
На головну сторінку