Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №596 від 29.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради

У нас немає весняних хвороб

Сплеск деяких весняних захворювань пояснюється, насамперед, сезонною перебудовою організму і деякими зовнішніми чинниками.

Авітаміноз

Після зими наш організм сильно виснажений мізерним раціоном харчування і багато хто відчуває нестачу вітамінів та мікроелементів. У результаті навесні в людини спостерігається втома і сонливість, нігті стають ламкими, а волосся - тьмяними. Супутниками авітамінозу називають стрес, порушення роботи шлунково-кишкового тракту. В якості заходів профілактики лікарі рекомендують подбати про повноцінне, збалансоване, різноманітне харчування, адже основну частину вітамінів можна отримати з продуктів харчування.

Так, навесні слід відмовитися від деяких заморожених продуктів або тепличних овочів і фруктів на користь їх свіжих сезонних аналогів. До них належать: редиска, огірки, щавель, салат, цибуля-порей, петрушка і кріп.

Захворювання шлунково-кишкового тракту

Саме ранньою весною, в міжсезоння, у багатьох починаються проблеми з шлунково-кишковим трактом (ШКТ), загострюється хронічний гастрит і виразкова хвороба. Важливий пункт у їх профілактиці - дотримання спеціальної дієти. Харчування має бути повноцінним та включати всі необхідні елементи - білки, жири і вуглеводи. Слід уникати смажених, копчених, маринованих і гострих страв, так само, як і занадто гарячих або холодних. Продукти краще запікати або варити. Також необхідно суворе дотримання дробового режиму харчування: їсти 4-5 разів на добу невеликими порціями. Людям, які мають проблеми зі шлунком, бажано також захистити себе від стресу. За словами лікарів, він негативно позначається на ШКТ.

Захворювання сечостатевої системи

У список весняних захворювань входить цистит, жертвами якого найчастіше стають жінки. Переохолодження провокує зростання патологічної флори, яка у невеликій кількості майже завжди присутня в організмі, не завдаючи при цьому йому ніякої шкоди. Однак застуда може сприяти розвитку запального процесу. У більшості випадків при циститі уражується слизова оболонка сечового міхура. При цьому виникають позиви до прискореного сечовипускання, яке стає утрудненим і болісним. Крім того, такий стан супроводжується дратівливістю, іноді підвищенням температури, загальним нездужанням.

Стрес

Після довгої зими, перенесених вірусних захворювань організм людини, як правило, ослаблений. Саме в цей час спостерігається зниження працездатності, апатія, перепади настрою, дратівливість.

В якості профілактики медики радять фізичні навантаження, що сприяють виробленню гормону радості - ендорфіну. Якщо фізичні вправи виконувати регулярно, то вони згодом чинитимуть довгостроковий вплив, підвищуючи стійкість до стресів.

Вірусні захворювання шкіри

Захисні сили організму у весняний період слабшають, після зими шкіра рук та обличчя стає збезводненою і має тьмяний відтінок. У цей період часто розвиваються вірусні захворювання шкіри, серед них - звичайні бородавки, які з’являються на руках і ногах, а також плоскі - на обличчі.

29.03.2013



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2013p. 
На головну сторінку