Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №596 від 29.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Європейські пріоритети

Ефективна наука та якісна освіта

Ефективна наука та якісна освіта

Віталій СОБУЦЬКИЙ: “Основним фондам - довговічність та надійність, а інженерним кадрам - високий професіоналізм”

Основною науково-технічною проблемою сьогодення в галузі містобудування є необхідність масштабної реконструкції, технічного переоснащення і відновлення промислових будівель і споруд, а також модернізації міського житлового фонду, побудованого за масовими серіями типових проектів. Лавиноподібне зростання кількості аварій техногенно-екологічного характеру промислових та громадських будівель і споруд в Україні пов’язане із впливом таких негативних чинників, як стрімке старіння основних фондів і неефективність технічного контролю за їх експлуатаційною надійністю. У той же час, на думку керівника Науково-дослідної лабораторії експлуатаційної надійності будівель і споруд Національного університету водного господарства та природокористування (НДЛ ЕНБіС НУВГП), кандидата технічних наук, доцента Віталія СОБУЦЬКОГО (на фото), значна чисельність факторів впливу, їх нерівномірність і випадковість, відсутність цілеспрямованого моніторингу не дозволяють із задовільною точністю прогнозувати технічний стан та передбачати відмови окремих елементів і споруд в цілому. Зберегти це національне багатство - економічно обґрунтоване загальнодержавне завдання.

“70% об’єктів, збудованих навіть 10-15 років тому, слід використовувати

в особливому режимі”

- Віталію Олександровичу, які причини незадовільного технічного стану будівель і споруд?

- Побудовані 50-70 років тому елементи міської інфраструктури, сьогодні за своїм станом потенційно можуть створювати небезпечні ситуації. Більше того, результати досліджень, які були проведені в 25 областях України, показали, що 70% об’єктів міського будівництва, збудованих навіть 10-15 років тому, необхідно утримувати в особливому режимі через їх незадовільний технічний стан. На шляхах загального користування 34% мостів побудовані до 1961 року, в той час, як проектний термін їх безаварійної експлуатації не перевищує 30-40 років. З достатнім ступенем ймовірності можна стверджувати, що несучі елементи цих систем вийшли або в найближчому майбутньому вийдуть з ладу. Особливої гостроти ця проблема набуває в складних інженерно-геологічних умовах, до яких зокрема, належить майже вся територія Рівненської області.

- Безсумнівним позитивом є те, що тема захищеної Вами дисертації кандидата технічних наук - “Робота конструкцій будівель і споруд на нерівномірно деформованих основах” - здобула логічне продовження у Вашій науковій діяльності, тематиці науково-дослідних робіт і впроваджених інженерно-технічних та проектних розробках. Адже саме цим уже більше десяти років займається очолювана Вами Науково-дослідна лабораторія експлуатаційної надійності будівель і споруд.

- Ця проблема важлива, складна і багатогранна. Термінового і ґрунтовного вирішення вимагають питання інженерної діагностики, нормативного забезпечення експлуатаційної надійності елементів міської інфраструктури, перегляду і ревізії проектного потенціалу країни, спеціального моніторингу стану будівель, споруд, інженерних мереж, впровадження принципово нових підходів до проектування, геотехнічного супроводу складних і відповідальних споруд, тощо.

У світлі останніх рішень керівництва нашого університету вагомим внеском у розв’язання окресленої проблеми є, на нашу думку, підготовка висококваліфікованих інженерних кадрів, які могли б на високому технічному рівні експлуатувати й утримувати, проводити обстеження конструкцій, вміти визначати причини деформацій і пошкоджень будівель, споруд, інших елементів міської інфраструктури. Причому підготовку спеціалістів будівельних спеціальностей необхідно і доцільно проводити на базі науково-дослідних, проектно-конструкторських лабораторій і центрів університету. Тим більше, що promotion (просування) в Європу вимагає готувати їх із залученням до виконання реальних дослідних, проектних та конструкторських робіт для конкретних замовників.

В НДЛ ЕНБіС нагромаджений значний досвід, напрацьовані відповідні методики і методи відновлення експлуатаційної надійності міських будівель і споруд. Кількість і обсяг науково-дослідних і проектних робіт давно переросли у відповідну якість. Впродовж більше десяти років наша лабораторія успішно працює в напрямку удосконалення та впровадження своїх розробок.

“Висока ефективність розробок НДЛ ЕНБіС НУВГП доведена

на багатьох об’єктах”

- Наскільки адекватна ефективність розробок очолюваної Вами лабораторії викликам часу?

- Висока ефективність розробок НДЛ ЕНБіС НУВГП доведена на багатьох об’єктах. Зокрема:

У Києві: інженерно-геологічні дослідження ділянок забудови, розробка проектів закріплення ґрунтових основ будинків на вул. Московській, 30, по провулку Бехтерівському, 12Б; обстеження, визначення технічного стану виробничих будівель СТО автомобілів по вул. Туполєва; бризкального басейну з підвальним приміщенням на пл. Львівській, 8Б.

У Житомирі: розробка робочого проекту відновлення експлуатаційної надійності будинку податкової інспекції Житомирської області на пл. Перемоги; обстеження конструкцій, визначення причин пошкоджень виробничих і ремонтних цехів ВАТ “Хімволокно” по вул. Промисловій, 1/54.

У Рівному: розробка проекту реконструкції з перепрофілюванням під торгові зали фундаментно-підвальної частини будинку № 156 по вул. Соборній; розробка робочого проекту реконструкції з закріпленням ґрунтової основи та надбудовою двох поверхів торгового центру “Lion”; паспортизація виробничих будівель і споруд ВАТ “Рівнеазот”, навчальних корпусів НУВГП; комплексне обстеження, паспортизація, розробка рекомендацій з відновлення експлуатаційної надійності димових труб на території ВАТ “Волинь Цемент”; визначення причин деформацій, розробка технічного рішення з відновлення експлуатаційної надійності адміністративно-торгового комплексу на вул. Шевченка, 7.

У Луцьку: науково-технічне супроводження, розробка робочих проектів реконструкції з розширенням проїжджої частини та оптимізацією розв’язок вулиць Набережна, Конякіна, Гордіюк, Коперника, Леонтовича, Суворова, Огієнка, Героїв УПА, Гетьмана Мазепи, 8 Березня, Московської, Клима Савура; обстеження конструкцій, науково-технічне супроводження комплексу робіт по визначенню напружено-деформованого стану конструктивної системи будівлі супермаркету “Там-Там” на пр. Соборності, 43.

У Львові: розробка проектів відновлення експлуатаційної надійності пам’яток містобудування та архітектури будинку № 1 на пл. Івана Підкови (ох. №1006), будинку Промінвестбанку на вул. Гнатюка, 2 (ох. №580 М), універмагу “Роксолана” на пл. Міцкевича, 5 (ох. №187), будинку універмагу “На ринку” на пл. Ринок, 32; обстеження, визначення технічного стану, розробка проектів відновлення надійності ґрунтової основи будинків на вул. Шевській 14, 16; Театральній, 16; О. Курбаса, 6; пр. Свободи, 27.

У Червонограді: інженерно-геологічні дослідження ділянок забудови, розробка проектів відновлення експлуатаційної надійності магістральних колекторів, житлових будинків по вул. Шептицького, Стуса, 8-го Березня, пр. Грушевського, Шевченка.

В Ужгороді: обстеження будівель санаторного комплексу “Деренівська Купіль” в с. Нижнє Солотвино Ужгородського району Закарпатської області; експертиза та розробка висновків про втрату експлуатаційної надійності конструкцій міжнародного терміналу КПП “Ужгород”.

“Відновити майже повністю зруйновані організаційні структури та системи контролю і моніторингу”

- Ваше бачення шляхів підвищення експлуатаційної надійності міських будівель і споруд та запобігання аварійним і надзвичайним ситуаціям.

- Перш за все, нагальна підготовка і перепідготовка (підвищення професійного рівня!!!) інженерно-технічних кадрів служб моніторингу будівель і споруд та експлуатації будівельних об’єктів, спеціалістів з відновлення експлуатаційної надійності будівель, споруд та їх ґрунтових основ.

Крім того, право на проведення обстежень, визначення технічного стану будівель і споруд впродовж їх експлуатації, реконструкції, технічного переоснащення повинні мати тільки ті спеціалізовані організації, які мають державні ліцензії на право проведення вказаної діяльності, атестовані випробувальні лабораторії для інженерно-геологічних досліджень ґрунтів і неруйнівних методів контролю міцності будівельних конструкцій, а також штатних сертифікованих спеціалістів (експертів), які пройшли відповідну підготовку і одержали сертифікати.

На завершення розмови хочу запросити до взаємовигідної та ефективної співпраці наукових та інженерно-технічних працівників науково-дослідних і проектно-вишукувальних організацій, які займаються проблемами експлуатаційної надійності та геостійкості будівель і споруд, а також аспірантів будівельних спеціальностей, студентів та потенційних замовників продуктів нашої праці.

СОБУЦЬКИЙ Віталій Олександрович у 1981 р. закінчив будівельний факультет Українського інституту інженерів водного господарства за спеціальністю “Промислове і цивільне будівництво”. В 1992 р. захистив дисертацію кандидата технічних наук на тему: “Робота конструкцій будівель і споруд на нерівномірно деформованих основах”.

З 1995 р. працює в Національному університеті водного господарства та природокористування. У 2002 р. отримав вчене звання доцента. Один із засновників та науковий керівник Науково-дослідної лабораторії експлуатаційної надійності будівель і споруд НУВГП (з 2003 р.).

Загальний обсяг впровадження науково-дослідних, проектних та вишукувальних робіт, які виконувались під його керівництвом та за його безпосередньою участю впродовж 2008-2012 рр. (у тому числі в рамках Національної програми підготовки до Євро-2012) - більше 6 млн. грн. з економічним ефектом понад 2 млн. грн.

Автор більше 50 наукових та науково-методичних праць, у тому числі монографії “Експлуатаційна надійність міських будівель і споруд: основи теорії і практика”. Працює над докторською дисертацією “Інженерно-технологічні та конструктивні заходи для забезпечення геостійкості будівель і споруд”. Нагороджений Золотою медаллю “За високий професіоналізм”.

Віталій СОБУЦЬКИЙ: “Загалом близько 7500 підприємств України є техногенно небезпечними, кошти на ліквідацію наслідків аварій на них будуть значно більшими, ніж витрати на відновлення їх експлуатаційної надійності”

Науково-дослідна лабораторія експлуатаційної надійності будівель і споруд Національного університету водного господарства та природокористування

33028, м. Рівне, вул. Соборна, 11; тел./факс: (0362) 23-62-87;

тел. моб. (099) 23-95-777; E-mail: VA_Sobutskij@ukr.net

Свідоцтво про атестацію лабораторії № РТ-0079/2010

29.03.2013Спілкувався Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2013p. 
На головну сторінку