Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №597 від 04.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дискусія

Рівненщина на порозі екологічної катастрофи?

У селі Шубків Рівненського району в приміщеннях казарм колишнього військового містечка і досі чекають своєї черги на утилізацію 228 тисяч люмінесцентних ламп. Безхазяйні лампи з вмістом ртуті становлять небезпеку, оскільки їх бій спричиняє забруднення повітря та ґрунту навколо місця складування.

Зі слів головного спеціаліста відділу регулювання водних ресурсів, атмосферного повітря та поводження з відходами Державного управління охорони навколишнього середовища в Рівненській області Ольги ДАНЧУК, торік Рівненська РДА відкритими торгами провела державну закупівлю послуг “Забезпечення екологічно безпечного перевезення та утилізації відпрацьованих люмінесцентних ламп у с.Шубків Рівненського району”, за результатами якої 23 листопада 2012 року укладено угоду з переможцем торгів ТОВ “Сігмас Еколоджі” (м.Київ).

Нині в Рівному працює два підприємства з прийому використаних люмінесцентних ламп. Вартість здачі однієї лампи для громадян коштує понад 5 гривень. Це проблема, передусім, для бюджетних, у тому числі й освітніх установ, яким на утилізацію ртутовмісних ламп необхідні десятки тисяч гривень. Відтак, члени науково-методичної ради, які днями на засіданні обласної науково-методичної ради з цивільного захисту, безпеки життєдіяльності та основ медичних знань шукали оптимальні шляхи покращення місцевої екології, запропонували в порядку законодавчої ініціативи передбачити бюджетні кошти на екологічно безпечне використання люмінесцентних ламп.

- Я досліджував цю проблему в інших державах, - підтримав дискусію начальник Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Рівненської області Сергій ВОВЧУК. - Про лампи розжарювання давно забули й використовують люмінесцентні (ртутні) лампи високого тиску, адже вони - надійне джерело світла і експлуатуються з простими пускорегулюючими пристроями. Завдяки компактності, високій питомій одиничній потужності і світловій віддачі лампи використовуються і в нашій освітній установі, адже середня тривалість роботи приладу - 6000 - 20 000 годин. У європейських країнах проблеми утилізації люмінесцентних ламп просто не існує, оскільки вартість знищення закладена в її ціну або ж використану лампу можна обміняти на нову, звичайно, за нижчою ціною.

- Проблема охорони навколишнього природного середовища, у тому числі безпечне поводження з відходами, є однією з найбільш актуальних, її розв’язання дозволить суттєво зменшити антропогенний вплив на довкілля та здоров’я людей і, таким чином, сприятиме активізації процесів економічного розвитку регіону, - зазначила Ольга Данчук. - І першочерговим завданням є вивільнення території області від накопичених непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. У районах області в процесі діяльності накопичилася (переважно за попередні роки) значна кількість заборонених та непридатних до використання пестицидів та агрохімікатів. У результаті структурної реорганізації сільського господарства та реформування колективних сільськогосподарських підприємств, відбулася зміна власників складів агрохімікатів. Аби мінімізувати негативний вплив на довкілля, Держуправлінням проводилися всі максимально можливі заходи. Наприклад, у 2009, 2011, 2012 роках з метою повного виявлення всіх наявних непридатних пестицидів було проведено чотири комплексні інвентаризації. За кошти Державного природоохоронного фонду з території Рівненської області в 2011 році на утилізацію до Польщі (Україна не має таких потужностей) вивезли 111,218 тонн непридатних для використання пестицидів. Торік у вересні знешкодили ще 61,186 тонн, а цьогоріч планують знешкодити ще 47,415 тонн.

Темою дискусії стало і використання пральних порошків з фосфатами, від яких у Європі поступово відмовляються, розробляючи проекти й виділяючи гранти на використання бесфосфатних порошків і миючих засобів. Детергенти, потрапляючи в поверхневі води, дуже швидко опиняються у ґрунті й акваторіях. Через це щорічно фіксуються замори риби різновікових груп у річках Горинь, Случ й Устя. Покращення екології краю завідувач кафедри екології НУВГП професор Микола КЛИМЕНКО вбачає у розробці стратегії сталого розвитку адміністративно-територіальної одиниці. Ще одним кроком, який упередить екологічну катастрофу, вважає запуск сміттєпереробного заводу, на якому пакуватиметься й виготовлятиметься альтернативне паливо, котре спалюватиметься на одному з підприємств Волині.

На думку голови Ради міської молодіжної громадської організації “Екоклуб” Андрія МАРТИНЮКА, ще однією великою і зростаючою проблемою сучасності є транспорт. Відсутність велосипедної інфраструктури тільки ускладнює цю ситуацію. Відтак, прийшов час зрозуміти: доки ми не змінимо психологію споживання, екологічний крах планети, як Дамоклів меч, загрожуватиме повним винищенням усьому живому.

04.04.2013Олена КУЗМЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 04.04.2013p. 
На головну сторінку