Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №598 від 11.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Розумна економія

Автономка за власною волею

На засіданні виконавчого комітету влада Рівного розповіла, що допомагає жителям відключатися від централізованого опалення. Та це можливо лише тоді, коли всі мешканці будинку згодні. В іншому випадку - зась.

Рівняни мало не втрачають свідомість, отримуючи рахунки за опалення їхніх осель. Тому шукають будь-якого виходу, щоб хоч трохи скоротити витрати, які становлять левову частку сімейного бюджету. І часто вдаються до крайніх та небезпечних заходів, наприклад, самовільного відключення від мережі централізованого теплопостачання й встановлення не спеціалізованими підприємствами автономного опалення.

Натомість влада намагається усіляко йти назустріч громадянам. Відтак, була розроблена спеціальна програма з переводу мешканців на автономні системи опалення. Обов’язковою умовою є перехід усього будинку на власне опалення, аби не завдати шкоди системі централізованого опалення. Відтак, якщо усі мешканці будинку згодні перейти на економний режим і сплачувати конкретно за спожите у власних домівках тепло, жодних перешкод немає. Якщо ж у будинку є громадяни, які не спроможні оплатити вартість необхідних робіт зі встановлення автономки, то відповідною програмою передбачена фінансова підтримка.

Є ще одна можливість відключитися від централізованого опалення. Це можна зробити, якщо у вашій квартирі температурний показник нижче санітарної норми.

Окрім того, міський голова Володимир Хомко зазначає, що якщо мешканці будинку погодяться перейти на автономне опалення, влада їм сприятиме, а для декількох найбідніших сімей у будинку, які хочуть перейти, але не можуть, з міського бюджету виділять гроші.

- Коли від централізованого опалення хоче відмовитися весь будинок, ми не просто погоджуємося, а й допомагаємо. У Рівному вже є три будинки, в яких люди погодилися перейти на автономку. Однак ми маємо і проблемний будинок, де до централізованого опалення підключена одна квартира, тож можна уявити, як при цьому працює централізована система, - бідкається Володимир Хомко.

Варто зазначити, що Комісія з регулювання комунальних послуг розробила законопроект, у якому пропонується встановити мораторій на автономне опалення. Згідно з документом, якщо район, де проживає громадянин, опалюють із централізованої мережі - встановити котел не дозволять. Тих, хто вже встановив у себе конвектори без проектної документації, доведеться або сплатити штраф до 2,5 тис. грн., або під’єднатися назад до міської мережі.

Однак реалії України такі, що всі втрати тепла в мережах лягають сьогодні на кінцевого споживача і тому централізоване опалення в Україні, на відміну від всього світу, дорожче.

Окрім того, цікавим є те, що нещодавно уряд розробив законопроект, яким пропонується зобов’язати населення до 1 жовтня 2017 року та 1 січня 2018 року встановити у квартирах та будинках лічильники на тепло та воду відповідно (у разі централізованого постачання).

11.04.2013Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 11.04.2013p. 
На головну сторінку