Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №599 від 18.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Альтернативні ліки

У ЧОМУ КОРИСТЬ ОЛІЇ?

Якщо йдеться про користь олії, то більшість думає про соняшникову олію, доступну кожній родині. У продажу є значно більше видів олії, але вони, окрім кукурудзяної, дорогі, проте люди купують їх швидше ніж ліки.

Усі рослинні олії ділять за способом виробництва на два види - нерафіновані (натуральні) та рафіновані. Останні в процесі очищення звільняються від усіх домішок і запаху, а разом із тим - і від всього корисного. Тому вони годяться лише для смаження та інших способів гарячого приготування їжі, а користь від них лише в тому, що в них немає холестерину. У рослинних оліях холестерину взагалі не буває - це речовина нетваринного походження. А користь приносить вживання натуральної (нерафінованої) олії.

Найчастіше споживають соняшникову олію. Раніше в Європі й Америці використовували рапсову олію, але коли спробували соняшникову, то тепер рапсова йде лише як замінник палива для двигуна. Натуральна соняшникова олія краще засвоюється сама й допомагає у цьому овочам. У ній є вітаміни групи А, D, F, E і мікроелементи.

Вона допомагає виводити з організму людини шкідливий холестерин, захищає стінки судин, запобігає атеросклерозу та іншим захворюванням серцево-судинної системи. Лікарі також рекомендують олію при порушеннях мозкового кровообігу. У народній медицині її використовують для лікування зубного болю, захворювання кишківника та шлунку, при тромбофлебіті, хворобах легенів та печінки. Застосовують її в ароматерапії та косметології.

Оливкову олію тому вважають найціннішою, бо складається вона лише з так званих ненасичених жирів, які здатні розщеплювати жири тваринного походження. Отже тим, хто хоче схуднути - це перший засіб. Натуральна оливкова олія є кращим засобом загального оздоровлення організму, бо істотно знижує рівень шкідливого холестерину. У ній багато вітамінів групи A, D, E i K, які зміцнюють імунну систему, а також кісти і м’язи. Зовнішньо оливкова олія має ранозагоювальну, знеболювальну та протизапальну дії. Антиоксиданти, які є в ній, охороняють організм людини від раку, а при смаженні вона не утворює канцерогенів, тому її обожнюють кухарі, використовуючи багато разів.

Нерафінована кукурудзяна олія, до якої наші господині ставляться з упередженням, як і до рафінованої, містить велику кількість біологічно ефективних речовин, у тому числі і фосфатиди, що благотворно впливають на тканини мозку, а також провітамін А, вітаміни групи F, B, PP, токоферол і лецитин - активний антиоксидант. Застосування натуральної кукурудзяної олії допомагає при цукровому діабеті, ожирінні, атеросклерозі, у лікуванні жовчного міхура. Ця олія знімає напругу і втому, поліпшує обмін речовин, підвищує тонус і налагоджує роботу кишківника.

Високу лікувальну цінність мають облепіхова, лляна, касторова, кокосова, реп’яхова й інші олії, які використовуються при лікуванні багатьох хвороб, але вони дорогі, їх продають в аптеках і застосовують лише за нагальної потреби.

18.04.2013



Рівне-Ракурс №10 від 18.04.2013p. 
На головну сторінку