Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №599 від 18.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Цікаві люди з Тетяною Хвиль

Маргарет Тетчер -Залізна Леді Великобританії

Маргарет Тетчер -Залізна Леді Великобританії

Маргарет Тетчер (Робертс), баронеса Тетчер з Кенстевена, народилася 13 жовтня 1925 року в Грантаме, графство Лінкольн, Англія. Її батьки - швачка і крамар. Сім’я Робертс жила суворим життям - не стільки тому, що набожний батько проповідував ідеї аскетизму, стільки, що вічно не вистачало грошей. У квартирі майбутньої баронеси не було ні гарячої води, ні туалету. Пізніше Маргарет називали різними іменами: і зубочисткою, і занозою, і зубрилкою, і розумницею. І лише набагато пізніше до цих прізвиськ додалося ще одне, під яким її знатиме весь світ - Залізна Леді.

Її мати, Беатріс Робертс, вважалася зразково показовою домогосподаркою і в життя дочки практично не втручалася: по-перше, надто багато сил і часу забирали клопоти по господарству та швейний приробіток, а по-друге, незалежна дочка не дуже-то дозволяла матері брати участь у власному вихованні. Ось батько - інша справа. Проте, Альфред Робертс не часто повчав дочку, натомість, постійно хвалив, заохочував будь-які її захоплення і був кращим другом, що волелюбній Маргарет дуже подобалося.

Вона отримала прекрасну освіту - коледж Соммерсвіль, Оксфорд (ступінь бакалавра, а потім магістра). Університет Маргарет закінчила 1950 року, ставши першою жінкою-головою університетської асоціації консервативної партії. Паралельно з основною роботою та навчанням, Тетчер встигала займатися прикладною хімією (її перша професія). Після заміжжя 1951 року Маргарет зацікавилася податковим правом, оскільки її чоловік, Деніс Тетчер, був успішним бізнесменом, і почала готуватися до іспитів в адвокатуру, які вона успішно склала 1954 року.

Перша спроба розпочати справжню політичну кар’єру (в 1950 році вона обиралася до Парламенту) завершилася невдачею, незважаючи на те, що в її окрузі консерватори мали перевагу більше 50%. І тільки 1959 року, коли вона виступала як “страховик” кандидата від консерваторів Фінчлі в північному Лондоні, Тетчер потрапила до Палати Громад. Вона зайняла пост голови парламентського Пенсійного комітету, суміщаючи цю посаду з головою комітету з національної безпеки (1961-1964). У 1967 році Тетчер була введена в Тіньовий кабінет (Кабінет Міністрів, що формується партією, яка перебуває в опозиції до партії влади у Британії). При Едварду Хаті, прем’єр-міністра в 1970-1974 роках, Маргарет Тетчер очолювала міністерство освіти, будучи єдиною жінкою в його Кабінеті. Незважаючи на те, що 1975 року консерватори програли вибори, місіс Тетчер зберегла за собою міністерський портфель навіть у ліберальному уряді. Переконлива перемога консерваторів у 1979 році на виборах до Палати Громад зробила Маргарет Тетчер прем’єр-міністром Великобританії.

Тетчер примкнула до молодого, досить прогресивного крила консервативної партії, яку називали “сухі”. Вони вели внутрішньополітичну фракційну боротьбу з партійними старожилами, легендарними Торі. Тетчер заявляла, що її політичними пріоритетами є: надання більшої політичної свободи особистості, зменшення зайвого державного втручання в економіку, скорочення державних витрат (і як наслідок, зменшення податків з приватних осіб і підприємців), зменшення друкування грошових знаків (доктрини монетаризму). Проте на початку її перебування при владі зростання безробіття, яке почалося ще в середині 70-х років, склало більше 200%. Почалося різке падіння рівня життя, супроводжуване низкою банкрутств. На тлі цього уряд продовжував втілювати в життя задану лінію - зменшення інфляції.

У 1987 році пройшли чергові вибори, на яких консерватори виграли, маючи всього 40% від загального числа голосів виборців. Такого низького рейтингу у них не було з 1922 року. Що стосується зовнішньої політики Кабінету Тетчер, то насамперед варто відзначити дарування Зімбабве (колишньої британської колонії, у якій протягом 15 років владу утримувала “біла” меншість) незалежності. У 1982 році відбулася 10-денна криза на Фолклендських островах, яка мало не завершилася війною Великобританії з Аргентиною. Багато в чому завдяки цій політичній і військовій перемозі (“маленької переможної війни”) Тетчер зберегла пост прем’єра після виборів 1983 року.

За роки перебування на посту глави уряду Великобританії Маргарет Тетчер завоювала репутацію “залізної леді”: у її Кабінеті вся робота будувалася на чіткій ієрархічності, підзвітності та високій особистій відповідальності; вона була затятою захисницею монетаризму; обмеження діяльності профспілок жорсткими рамками законів. Одним з найбільш неординарних рішень Тетчер стала часткова націоналізація збиткових підприємств, що перебували в приватній власності. Шляхом санації вони залишалися на плаву, а потім перепродувалися назад, приносячи державі чималий прибуток, одночасно зберігаючи робочі місця і стабільний заробіток службовців.

Наприкінці свого правління Тетчер розповсюдила свою жорстку політику на соціальну сферу - вона заохочувала приватну освіту, введення платної медицини. Тетчер схвалила збереження Північної Ірландії у складі Великобританії, незважаючи на низку терактів по всій країні. У 1990 році Маргарет Тетчер отримала орден “За заслуги”, а через два роки королева дарувала їй баронський титул.

Після уходу Маргарет Тетчер з політичної арени в листопаді 1990 року стали говорити про цілу політичну філософію - тетчеризм, яка полягає в наполегливому, непохитному впровадженні обраного курсу, незважаючи на критику, невдоволення, опір оточуючих. Перша в історії Європи жінка - голова Кабінету Міністрів, перша в історії Британії лідер партії, яка зуміла виграти три рази поспіль парламентські вибори і тим самим сформувати три уряди.

Після виходу у відставку 2002 року вона написала книгу “Мистецтво управління державою”. Була постійним членом Більдербергського клубу. Починаючи з 2002 року стан здоров’я Маргарет Тетчер значно погіршився. Вона перестала брати участь у публічних заходах і відійшла від громадської та політичної діяльності. У березні 2008 року, через непритомність, була доставлена в лікарню. У червні 2009 року, в зв’язку з переломом руки, була знову госпіталізована.

В останні роки Маргарет Тетчер мала проблеми зі здоров’ям - 21 грудня 2012 вона перенесла операцію з видалення пухлини сечового міхура. Померла Тетчер 8 квітня 2013 р. у віці 87 років.

Разом з баронесою, як і з будь-якою воістину великою людиною, йде ціла епоха. Але насправді епоха Маргарет Тетчер не йде у небуття, а стає надбанням історії. Леді Маргарет з дитинства звикла до образливих прізвиськ, так що її вже не зачіпає те важковимовне ім’я, яке практично офіційно присвоєно епосі її правління, - так званий тетчеризм. На жаль, це слово часто вимовляється з негативним відтінком, але велике, як відомо, бачиться на відстані. Існує єдиний неупереджений і об’єктивний суддя - Час.

Знамениті афоризми Маргарет Тетчер

• “Я виключно терпляча, за умови, що все буде по-моєму”.

• “Півень, можливо, гарно кукурікає, та яйця все-таки несе курка”.

• “Чому, якщо чоловік проявляє характер, то він справжній мужик, а якщо жінка проявляє характер, то вона - стерво?”

• “Неможливо зрозуміти всіх, якщо не послухати кожного”.

• “Єдиний спосіб дістатися вершини драбини - долати сходинку за сходинкою, по одній за раз. І в процесі цього підйому ви неочікувано побачите у себе всі необхідні якості, навички та вміння для досягнення успіху, якого ви, начебто ніколи не мали”.

• “Якщо я буду сама проти сорока восьми, мені буде шкода цих сорока восьми”.

• “Жага до перемоги палає в кожному із нас. Воля до перемоги - питання тренування. Спосіб перемоги - питання честі”.

• “Я люблю суперечку. Я люблю дебати. Я не очікую ні від кого, що він буде сидіти і погоджуватися зі мною - це не те, що треба робити”.

• “Я не політик консенсусу. Я - політик переконання”.

• “Я не переймаюся тим, скільки говорять мої міністри, допоки вони роблять те, що я кажу”.

• “Для тих з вас, хто чекає, затамувавши подих, улюбленої фрази медіа про розворот на 180 градусів, то я можу сказати лише одне: якщо ви хочете - ви і розвертайтеся. Леді не розвертається”.

• “Ніхто б зараз не згадував Доброго Самаритянина, якби у того були тільки хороші наміри. У нього також були і гроші”.

• “Немає такого поняття, як суспільство. Є окремі чоловіки і жінки, і є сім’ї”.

• “Будь-яка жінка, яка розуміє, як вести господарство, наблизиться до розуміння того, як керувати країною”.

• “Це була зрада з посмішкою на обличчі. Можливо, це було найгірше з усього”. (1993, про колегу з уряду, який порадив їй піти у відставку).

• “Дім - це місце, куди приходиш тоді, коли немає більше куди піти”. (Травень 1991, шість місяців після відставки).

18.04.2013


Переглядів: 1751

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (898)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"