Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №600 від 25.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Зелена небезпека

Отруйні рослини та надання допомоги потерпілому

з усього різноманіття лікувальних трав можна зустріти отруйні рослини, які чудово маскуються під своїх невинних родичів. Тому потрібно добре розбиратися серед усього різноманіття лікарських рослин, а в разі біди - вміти надавати першу допомогу потерпілому. Розглянемо найбільш поширені отруйні рослини і надання допомоги при отруєнні.

Блекота чорна

Блекота належить до роду пасльонових, висота коливається від 30 до 60 см. Стовбур прямий, опушений волосками. Листя подовжені, розташовані на стеблі по черзі біля кореня - черешкові. Квіти мають брудно-жовтуватий з темно-фіолетовими прожилками віночок, зібраний на верхівці рослини. Плодами блекоти є коробочки з дрібним, буро-сірим насінням, що нагадують плоди маку. Найчастіше цю рослину можна зустріти на узбіччях доріг, городах, садах, засмічених місцях.

Блекота, що виростає в диких умовах, у лікувальних цілях не використовується. Всі частини рослини містять алкалоїди групи атропіну. Насіння цих рослин найчастіше стають причиною отруєння, хоча на смак приємні і нагадують насіння маку.

У людини, яка отруїлася цією рослиною, розширені зіниці, паморочиться голова, почервоніле обличчя, перезбудження, можливе марення і галюцинації.

Віх отруйний

Має гладке гіллясте стебло, належить до роду зонтичних, у висоту може досягати 1,5 м. Квітки білі, зібрані в складну зонтичну структуру, корінь короткий, але великий, схожий з бруквою, відзнакою є наявність перегородок, які відмінно проглядаються на розрізі кореневища. Товщина кореня - 4-5 мм, на смак солодкуватий. Оскільки віх любить вологу, зустріти його можна на берегах річок, боліт, канав, а іноді - і у воді.

Віх від кореня до верхівки насичений отрутою. Не втрачає він своїх властивостей і після висихання. Найотрутнішою частиною цієї рослини є кореневище, в ньому міститься отрута - цікутотоксін. У весняний період відрізняється особливою токсичністю, і якраз на цей час припадає пік отруєнь цією рослиною.

Ознаками отруєння є такі симптоми - в роті відчувається солодкуватий смак, що переходить у гіркуватий, біль в області живота, слинотеча, блювота, порушення дихання і кровообігу, марення, судоми. Можлива смерть від зупинки дихання, позаяк отрута віха паралізує дихальний центр.

Вовче лико

Гілки чагарнику вкриті сірою корою, з вкрапленнями дрібних бурих плям. Листя довгасте, розташоване по черзі. Колір листя знизу - з відтінком сизого, зверху - синювато-зелений. Квітки складаються з чотирьох пелюсток, рожевого чи білого кольору, приємно пахнуть, розташовані збоку гілок у пазухах листків. Плодом є яскраво-червона або жовта ягода.

Кожна частина чагарнику містить отруту - дафнін. Особливою отрутністю відрізняються кора і сік чагарнику, а також ягоди, які привертають увагу яскравим забарвленням. При контакті з чагарником шкіра запалюється, з’являються пухирі, а місце ураження довго не гоїться через виникнення на цій ділянці виразок. Найбільш часто плодами цієї рослини отруюються діти, які спокусилися на привабливе забарвлення ягід. Ознаки отруєння - рясне слиновиділення, біль у животі, блювання, запаморочення, судоми.

Вороняче око

Стебло пряме, у висоту досягає до 30 см. Має чотири оберненояйцеподібні листа, розташованих хрестоподібно. Квітка має зеленкувато-жовтий колір, виростає на верхівці листа. Цвітіння припадає на травень-червень. Наприкінці літа з’являється плід, схожий на ягоду чорниці або лохини. Виростає у вологому ґрунті, захищеному тінню чагарників і дерев.

Отруйними є всі частини рослини, особливо ягоди, що мають кулясту форму. Ознаки отруєння - нудота, блювота, болі в животі.

Надання долікарської допомоги при отруєнні

Перше, що необхідно зробити при отруєнні рослинами - видалити отруту з організму і уповільнити всмоктування в кров. Видалити отруту допоможе навмисний виклик блювоти, давши для цього потерпілому велику кількість рідини. З метою нейтралізації отрути, необхідно провести промивання шлунку перманганатом калію.

Щоб сповільнити всмоктування отрути у кров, необхідно приготувати суспензію активованого вугілля і дати потерпілому випити. Для приготування суспензії потрібно подрібнити активоване вугілля в порошок і змішати з водою.

При ураженні ділянки шкіри отрутою рослини необхідно декілька разів промити її розчином перманганату калію або обмити водою з милом.

25.04.2013



Рівне-Ракурс №10 від 25.04.2013p. 
На головну сторінку