Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №600 від 25.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

ДО УВАГИ ДОМОГОСПОДАРОК

ДО УВАГИ ДОМОГОСПОДАРОК

Як перетворити вишиту скатертину

з пожовтілої знову на білу Оптичний білий - оптична ілюзія Оптичні підсилювачі яскравості - просто майстри ілюзії, які змушують пожовтілі або посірілі тканини здаватися білішими, ніж вони є насправді. Ілюзія досягається завдяки домішкам, відомим, як підсилювачі яскравості. Ці речовини конвертують деякі невидимі ультрафіолетові сонячні промені у видиме біле світло з коротшими хвилями.

Радимо

Сумно, коли вишита вручну скатертина, прекрасний аксесуар для літніх посиденьок, раптово стає жовтою і брудною. Однак, скатертину можна реанімувати. Для початку замочіть її. Закип’ятіть 10 літрів води. Розчиніть 0,25 децилітри соди у воді. Дайте охолонути, помістіть скатертину в розчин на 12 годин. Потім прокип’ятіть. Закип’ятіть 10 літрів води з 10 чайними ложками мильної стружки. Коли температура досягне до 600C, покладіть скатертину. Дайте скатертині намокнути протягом 20 хвилин. Прополощіть у чистій воді тричі. Тепер скатертина знову біла.

Як перевірити, чи пофарбована тканина все ще линяє

Досі забагато фарби? Усуньте небажану надлишкову фарбу шляхом прання одягу в мильній стружці. Нагрійте 10 л води до температури 700C (звичайно, якщо тканина це дозволяє). Розчиніть 20 мл мильної стружки без запаху у воді. Замочіть речі. Змініть воду та повторіть процедуру поки вода не стане чистою. Уникайте використання хлору, він псує одяг.

Застосуйте хитрість із носовичком

Забагато - це добре… На вашому рахунку в банку, почуття гумору, бюджету. Але не в пральній машині, де забагато фарби у кольорових речах линяє. Завжди періть нові кольорові речі окремо, а за потреби, декілька перших разів періть вручну. Коли ж надлишок фарби вимивається? Перевірте це за допомогою хитрості з носовичком. Виперіть білий носовичок разом із кольоровими речами. Якщо він лишиться білим - це означає, що вся надлишкова фарба вимилася.

Як звучить найбільш розповсюджене виправдання знебарвлення одягу

Чи є там ще вільне місце? Ручний тест

Після того, як одяг розсортували по купках, буває так, що купка з бежевим одягом малесенька, а з темним - величезна. І ви панічно намагаєтеся запхати все це у машину. Ось, як слід завантажувати машину. Розміщуйте одяг у машині вільно. Там повинно лишитися стільки місця, щоб зверху над завантаженим у барабан одягом вмістилася ще рука.

Недбале сортування

Від самісінької колиски ми звикаємо, що світ систематичний. Виделка повинна лежати зліва. Пішоходи ходять по тротуарах. Зелений означає, що можна рухатися. Червоний - стоп. Більшість з нас призвичаїлася до цього, але логіка - не зовсім те, що превалює у кімнаті прання. Сортування часто базується на принципі “і так нормально”. Але ні, не завжди це саме та норма, що ми очікуємо, отже, ми рекомендуємо - встановіть систему сортування. Сортуйте одяг за температурою, програмою прання та кольором. Білі/світлі кольори разом, темні/насичені кольори разом, вовна окремо. Одяг, що виносить кип’ятіння, окремо.

25.04.2013



Рівне-Ракурс №10 від 25.04.2013p. 
На головну сторінку