Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №601 від 03.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Рівне – нерівне

Проліски з душком

Проліски з душком

Усі знають, що з приходом весни першою рослинкою, яка радує око, є пролісок. Але, як правило, після сходження снігу наше око “радують” дещо інші “проліски”, ще й з неприємним душком. Ці неромантичні атрибути приходу тепла - сміття, яке накопичилося в зонах культурного відпочинку некультурних рівнян. Пластикові пляшки, недопалки, бите скло, упаковки від усіляких ласощів, сухариків, чіпсів, зернят тощо. Усі ці поклади зовсім некорисних копалин засіяні, наче весняне насіння в найнеочікуваніших місцях. Добре, що частину роботи з прибирання сміття, у вигляді склотари та макулатури, беруть на себе безхатченки.

Рекорди за кількістю сміття серед зон відпочинку б’ють набережна річки Устя в районі автостанції, парк Шевченка поблизу гуртожитків та літня сцена неподалік палацу дітей та молоді. Скажімо, територія навколо великого футбольного поля в парку Шевченка по всьому периметру вкрита шаром недопалків та пластикових пляшок з-під пива та суміжних з такою “забавою” речей - упаковок від закуски. Виникає запитання, чи то спортсмени-аматори після тренувань вживають усі ці напої, чи то їхні вболівальники смітять навколо стадіону. Тому вислів “О, спорт, ти - мир”, можна перефразувати у “О, спорт, ти - спирт”.

Території розташування спортивних тренажерів у місті також часто-густо вкриті шаром сміття. Ну, що поробиш, народ просто тягне до спортивних споруд. Проте взимку досить холодно й тому, напевно, треба ж чимось зігріватися. Тому так звані громадські суботники, в яких беруть участь переважно працівники державних установ, єдиний спосіб швидко причепурити зони культурного відпочинку міста.

Хтось скаже, мовляв, самі насмітили, самі приберемо. Та ось парадокс, смітить у паркових зонах, як правило, молодь, студенти, а ось прибирають усе це - старші люди, викладачі, інженери, держслужбовці. Звична картина, коли наприклад, викладачі прибирають територію спортмайданчика, в той час, коли на самому майданчику проходять тренування студентів. Причому, якщо на полі зо два десятки студентів тренуються, то в той же час усього кілька викладачів прибирають сміття. Було б логічно залучити до прибирання території самих студентів, але такого не практикують, мовляв, не можна їх відривати від навчання. А навчання культурі в тому й полягає - не кидати сміття там, де живеш.

Зараз й адміністративна відповідальність існує за вживання алкоголю та куріння в громадських місцях - чималі штрафи, проте, на жаль, від цього сміття в місті не меншає. Принаймні, якщо студенти-спортсмени зазвичай вміють закидати м’яча до баскетбольного кошика чи футбольних воріт, тоді можна було б влаштувати змагання з “кидків сміття в урну”.

Загалом, влада доповідає, що під час останньої толоки на сміттєзвалище було вивезено 6 тисяч кубометрів бруду. Така ось вона - вага безкультур’я.

03.05.2013Олекса ГОСТРОЗІР



Рівне-Ракурс №10 від 03.05.2013p. 
На головну сторінку