Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №602 від 09.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Вишня

Вишня

М’якоть плодів вишні дуже поживна і містить багато вітамінів. Особливо вона багата Р-активними сполуками. Всі вони перебувають в активних формах (антоціани, катехіни, лейкоантоціани, флавони).

Дубильних речовин у плодах вишні небагато. Багатство вишень - капіляроскріплюючі речовини (антоціани), наявність яких можна визначити по забарвленню плодів: чим темніший м’якіш ягоди, тим більше в них цих сполук. Дещо бідніші вишні вітаміном С. Дуже цікаві показники наявності в плодах вишні фолієвої кислоти (вітамін В 9). У щойно достиглих плодах його не більше 0,05-0,15 мг %, а в тих, що достиглими висять на дереві ще 10-15 днів, вміст вітаміну підвищується до 0,4-0,5 мг %. І особливо в сонячну погоду. Чимало в плодах вишні і вітаміну В2. Проте найбільш цінною є наявність у плодах вишні кумаринів (переважно оксикумаринів), які запобігають ненормально підвищеному згортанню крові та інфарктам, що пов’язані з утворенням тромбів. Плоди вишень мають багато амігдаліну, споживання якого сприяє профілактиці деяких серцевих захворювань. А в кісточках вишні амігдаліну навіть надлишок, тому вживання наливок, що довго стояли, призводить до відчуття серцевої болі. Вишні в 2-3 рази багатші від яблук на залізо, мають його в м’якоті від 1 до 3 мг %.

Таким чином, наявність великої кількості фолієвої кислоти і заліза роблять вишні дуже корисними при малокрів’ї, пониженні кров’яного тиску. Вони корисні для утримання нормального рівня згортання крові, для попередження розладів серцевої і нервової систем. Невеликий вміст клітковини, що засвоюється організмом людини, сприяє перистальтиці кишкового тракту. Плоди вишні споживають у свіжому вигляді, сушать, переробляють на варення, соки, вина, наливки. Колись використовувалися молоді (1-3-річні) пагони вишні для заварки чаю. Плоди вишні сприяють поліпшенню апетиту і травленню, а також володіють відхаркувальною, сечогінною та послаблюючою дією, мають антисептичні властивості.

Вишневим соком і відваром молодих вишневих пагонів лікують артрити різного походження. Саліцилова кислота, що міститься у вишні, використовується для лікування різних запальних захворювань. Свіжі плоди застосовують для лікування порушення травлення, запорів. Сушені - ефективні при лікуванні проносів. Відвар коренів вишні в народній медицині застосовується для лікування виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. Вишневий відвар використовується при лікуванні отруєнь. Слід пам’ятати про те, що кісточки плодів вишні містять глікозид амігдалин, який у кишечнику розкладається з утворенням синильної кислоти, що може призвести до сильного отруєння.

09.05.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 09.05.2013p. 
На головну сторінку