Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №602 від 09.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абстракціонізм

Повсякчас: малярство Романа Яціва

Повсякчас: малярство Романа Яціва

У центральній залі рівненської галереї європейського живопису “Євро-Арт” відкрилася нова виставка картин львівського художника і мистецтвознавця Романа Яціва. Від вересня 2007 року і до сьогодні Роман Яців - проректор з наукової роботи Львівської національної академії мистецтв, кандидат мистецтвознавства. На виставці представлено понад 30 полотен, написаних переважно в період з 2008 по 2013 роки.

У системі художніх візій Романа Яціва презентовано філософське осмислення категорії “повсякчасу”, тобто того, що існує завжди. У живописі - це колір. Усе змінюється: людина, її сприйняття, емоції, а ось колір існує вічно. Можливо, саме тому Роман Яців у представлених картинах уникнув присутності натури та конкретної форми. Художнє вираження кольору в його роботах дуже лаконічне, митець яскраво і глибоко генерує силу кольору в полотнах “Сонячне Опілля”, “Мерехтіння лісу”, “Ірисовий рай” та інших. Абстрактний стиль написання картин, ніби відволікає від конкретних образів, заворожує і залишає візуальний художній образ, як зліпок енергії у людських душах.

На відкритті персональної виставки картин Роман Яців розповів, що у Рівному він не вперше й тут у нього є багато друзів. “Тема виставки - це бліц- реакція на способи роздумів про природу мистецтва, шляхи розвитку форми”, - повідомив автор. - Колись, у паризькому Луврі, я побачив твори видатних митців, які справили на мене неабияке враження. Ця серія робіт є продовженням цієї тематики, картини написані не на замовлення. На жаль, у сучасному мистецтві діє заміна понять, коли нас дивують різними трюками, які видають за мистецькі явища. За деякі сучасні полотна на аукціонах платять казкові гроші - такі тенденції диктує сучасний художній ринок. Насправді природа мистецтва набагато складніша, таємничіша, тому не дуже афішую власні роботи. У мистецтві важливі духовні зв’язки, такі, як є між Рівним та Львовом”.

У формуванні митця не останню роль зіграла сім’я. Під час святкування 750-річчя міста Львів Роман Яців був відзначений у номінації “Людина року”. Взагалі вагомий внесок у розвиток культурного життя Галичини зробили три покоління Яцівих, адже й батько Роман Миронович теж був відомим художником та викладачем.

Начальник міського управління культури та туризму Валерій Марченко зауважив, що картини Яціва нагадують йому музику відомого композитора Скрябіна, який шукав у власних творах колір. Також він додав, що взаємопроникнення рівненської та львівської художніх шкіл завжди йде на користь, дає новий творчий поштовх.

“Романа Яціва я знаю передусім як мистецтвознавця, - розповіла художниця Тетяна ЛУКАШЕВИЧ. - У нових роботах я відкрила для себе нову його сторону. Художник спілкується зі світом через полотно, на якому малює. Особливо це відчувається, коли роботи не робляться на замовлення, як у цій експозиції”.

“Мало хто з мистецтвознавців нині вдається до практики малярства”, - розповідає рівненський скульптор, автор пам’ятника Тарасу Шевченко Петро ПОДОЛЕЦЬ. - Яців є прикладом поєднання науки та практики, у його роботах присутній сміливий експеримент, чутливість, образність, пошук кольорової гармонії”.

“У свій час Матіс згадував, що коли влаштовували міжнародну виставку абстрактних робіт, та він був у журі, то чітко визначав географічну приналежність автора. За стилем написання було помітно, з якого континенту, з якої країни був автор. Так само й у картинах Романа Яціва відчувається віяння українських мотивів”, - зауважила одна з відвідувачів виставки.

Отже, рівненський глядач має змогу побачити представлені картини та відкрити іншу малярську сторону мистецтвознавця Романа Яціва.

09.05.2013Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 09.05.2013p. 
На головну сторінку