Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №602 від 09.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сміття

Прокуратурою притягнуто до відповідальності 60 посадовців

Органи прокуратури Рівненщини організували та провели перевірки діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та контролю з питань додержання вимог Закону України “Про відходи”, і засвідчили численні порушення при виконанні наданих законом повноважень.

Посадові особи місцевих державних районних адміністрацій, органів місцевого самоврядування не в повній мірі забезпечували ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, організацію обліку їхнього утворення, оброблення, знешкодження та утилізації, а створені при радах місцевого рівня комісії з питань поводження з безхозними відходами практично не працюють. Так, відповідними комісіями залишено поза увагою наявність на території Дубенської міської ради 9 несанкціонованих звалищ відходів загальною площею 0,17 га, а на території Рачинської сільської ради - площею 3 га.

З метою усунення виявлених порушень, дубенський міжрайонний прокурор вніс подання головам відповідних рад, які на даний час перебувають на розгляді.

Прокурор Костопільського району встановив факт експлуатації Звіздівською сільською радою сміттєзвалища без дотримання вимог природоохоронного законодавства, у зв’язку з чим вніс сільському голові подання про усунення порушень та зініціював питання про притягнення останнього до відповідальності за ст.82-6 КУпАП (“Порушення встановлених правил і режиму експлуатації установок і виробництв з оброблення та утилізації відходів”). Порушника притягнуто до адміністративної відповідальності та піддано штрафу.

Незважаючи на наявність в обласному центрі несанкціонованих місць видалення відходів, постійно діючу комісію з питань поводження з безхозними відходами у Рівненській міській раді взагалі не створено, не розроблено та не затверджено схеми санітарної очистки міста.

На усунення виявлених порушень прокурор м.Рівне вніс міському голові подання, яке перебуває на розгляді.

Острозьким міжрайонним прокурором виявлено порушення вимог законодавства органами місцевої влади, які не належно контролювали діяльність об’єктів поводження з відходами: не здійснювали облік їх та паспортизацію. За результатом внесеного прокурором подання, до дисциплінарної відповідальності притягнуто заступника районної державної адміністрації.

Аналогічні порушення виявили прокурори Володимирецького, Гощанського, Дубровицького, Корецького, Костопільського, Радивилівського районів, Млинівський міжрайонний та Рівненський міжрайонний прокурори з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері. Головам райдержадміністрацій також внесені документи прокурорського реагування.

Всього, з початку 2013 року органи прокуратури Рівненської області, реагуючи на порушення законодавства у сфері поводження з відходами, внесли порушникам 65 подань, за їхніми наслідками розгляду до відповідальності притягнуто 57 посадових осіб, повернуто до природоохоронних фондів 9 тис. грн., які зайво виплачені при виконанні заходів у сфері поводження з відходами.

09.05.2013Старший помічник прокурора області Анна-Марія ДЗІВАК



Рівне-Ракурс №10 від 09.05.2013p. 
На головну сторінку