Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №602 від 09.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ціна Перемоги

Воєнні спогади 16-річної снайперки

Воєнні спогади 16-річної снайперки

Коли почалася Велика Вітчизняна війна, серед добровольців було чимало юнаків, яким ще не виповнилося 18 років, але вони вже рвалися на передову. Історія Людмили Романової унікальна тим, що у віці 16 років вона пішла добровольцем на фронт, а за рік уже була у званні лейтенанта. У свої 87 років Людмила Романова активно займається громадською діяльністю, та вже 21 рік очолює жіночу раду міської ветеранської організації. Фронтові пригоди цієї жінки цілком могли б стати частиною сценарію до захоплюючої кінострічки про війну.

- Людмило Миколаївно, як Вам у такому юному віці вдалося потрапити на фронт?

- На початку війни жила в місті Рибинськ на Волзі. Ще до війни ходила з батьком на полювання, він і навчив мене влучно стріляти. Під час революції мій дід був латишським стрілком, свої навички він передав батькові, а той у свою чергу вже навчив мене. Уже в перші дні війни батько пішов на фронт і через три місяці загинув. Тому вирішила помститися за нього. Я була чемпіоном області зі стрільби серед юніорів. Мені тоді ледве шістнадцять виповнилося. Три доби не залишала чергу до призивної комісії. У цій черзі також стояв і мій вчитель фізкультури, він і замовив за мене слівце. А коли побачили мій значок за влучну стрільбу, свідоцтво про народження їх вже цікавило менше. Після цього мене направили у снайперську школу в Калінін, а згодом - снайпером до 33-ої армії, яка тоді стояла неподалік міста Ржев.

- І яким був снайперський дебют на передовій?

- Коли командир снайперської роти побачив мене, сказав, що дитсадок йому не потрібний, тому відіслав робити перевірку листів фронтової пошти на цензуру. У той час на лінії фронту в районі замаскованого штабу не давав спокою офіцерам ворожий снайпер, який буквально нахабно полював на них. Я провела певний аналіз і за своїми розрахунками зрозуміла, де б він міг ховатися, визначивши місце засідки біля двох високих ялин з німецького боку. Про свою здогадку доповіла командиру, той погодився з таким припущенням та хотів призначити для ліквідації фашиста досвідченого снайпера. Але я категорично заявила, що ворожого снайпера повинна знешкодити сама, адже сама його і виявила. І ось я забралася на височенну ялинку з нашого боку та почала очікувати, коли німець нарешті себе видасть.

Першого дня в сорокаградусний мороз просиділа, маючи з собою лише одну шоколадку, але спуститися на обід - видати себе. На другий день засідки їжу мені піднімали мотузкою в казанку, але вона розсипалася. На третій день я взяла із собою бінокль та стала слідкувати. Побачити ворожого снайпера на великій відстані було просто неможливо, адже він дуже добре маскувався. Довелося згадати батькові поради на полюванні. Чекала, коли птахи викажуть місцезнаходження ворога, і раптом одна з ворон нарешті видала фашиста. Почала каркати, і я побачила, що з однієї із ялинок осипається сніг. Не стрималася та зробила постріл навмання туди, де, на мою думку, міг ховатися німець. На щастя, снайпера було знищено. Але в запалі “полювання” не втрималася на дереві та з чималої висоти впала на землю. Окрім того, ще й моя гвинтівка на землі наздогнала мене та по-зрадницьки вдарила по голові.

- А як Ви дізналися, що німецького снайпера справді вбито?

- Згодом наші розвідники взяли в полон німецького язика. Той зізнався, що справді в ялинках маскувався дуже досвідчений фінський стрілок. Саме цього снайпера було вбито влучним пострілом прямо в лоб. Уся німецька передова переповнювалася чутками, мовляв радянський досвідчений стрілок зухвало виграв у дуелі двох професіоналів. Ті, хто допитував фашиста, не втрималися і представили мене йому, мовляв дивись, хто порішив вашого аса. Той був неабияк здивований, а в очах командування я вже не була зеленою юначкою. Коли начальство дізналося, що я непогано стріляю по рухливих цілях, довірили полювати на німецьких мотоциклістів. Це був спеціальний підрозділ, який вів охоту за зв’язківцями.

- Які ще траплялися випадки на фронті?

- Небезпечним завданням був випадок, коли довелося йти в розвідку за лінію фронту. Я добре знала німецьку мову, адже батько був латишем і ми з ним доволі часто шліфували знання німецької. Завданням розвідгрупи було дістати німецьку карту, а я повинна була нанести на неї всі дані в перекладі. Повернення з-за лінії фронту було нелегким, доводилося відбиватися. Під час операції загинула майже вся група, а мене важко поранили в живіт. Потрапила до шпиталю, а після одужання направили навчатися на командира кулеметного взводу. У нашому випуску всі навчалися на “відмінно”, тому після закінчення курсів усім присвоїли звання лейтенантів. Так, у сімнадцять років я стала офіцером. Але ніхто тоді не думав про звання, адже всі прагнули лише одного - перемоги, яка давалася нелегко - ціною життя і здоров’я. На Воронезькому фронті знову отримала контузію і поранення в ногу. А під час форсування Дніпра куля зачепила голову, що і спричинило заїкання. У свої дев’ятнадцять років я була вже чотири рази пораненою, ці відмітки війни й досі не дають спокою. Службу закінчила у відділі штабу Київського округу, де й зустріла свого нареченого Михайла Романова. Невдовзі, в жовтні 45-го, ми одружилися. Згодом виховали доньку Галину та сина Олександра. Маю трьох онуків та правнучку Олю.

- Після війни брали до рук гвинтівку?

- Ми із чоловіком дуже полюбляли полювання, ходили до лісу на різних звірів та птахів. Потім дичиною пригощали усіх сусідів. Ще десять років тому я могла узяти до рук рушницю та піти на полювання, зараз сили вже не ті. Усю енергію спрямовую на спілкування з ветеранами.

У нас в комітеті ветеранів залишилося 12 учасників бойових дій, із них 6 чоловік - це фронтовички. Проблема в тому, що багатьом ветеранам вже понад 90 років. Тому цьогоріч вирішили не збирати їх на святкування в кафе, як раніше. Усіх вітатимемо по домівках. У будинку, де я живу, мешкало багато відставних офіцерів, генералів, учасників Вітчизняної війни. Чоловіки ще й досі збираються у дворі та майже щодня обговорюють новини. День Перемоги завжди святкуємо разом, так би мовити, в дружній ветеранській компанії сусідів. Пригадуємо роки юності, а згадати і справді є що.

09.05.2013Олексій ПОТЯНОК


Переглядів: 1007

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13851)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (792)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"