Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №603 від 16.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Допомагати чи ні аграріям?

УВР зареєстрований законопроект, яким пропонується заборонити ревізію пільгового оподаткування аграріїв до 2018 року. Як передає “Радіо Свобода”, про це йдеться у відповідному законопроекті, автором якого виступив регіонал Олег Царьов. Як зазначається, автор вказує на те, що перегляд системи оподаткування агропромислового комплексу може зокрема призвести до погіршення інвестиційного іміджу України.

Царьов розуміє, чому податківці виступили з ініціативою переглянути пільги для АПК. За його словами, у цій сфері чимало зловживань. “Можна вдвічі-втричі завищувати урожайність, організовувати фіктивну переробку цієї дописаної урожайності. А на цю суму можна знижувати свій податковий кредит і менше платити ПДВ. Цим широко користуються. Сільгосппідприємства почали включати у схеми мінімізації оподаткування”, - зазначає народний депутат. Водночас, на думку Царьова, із такими махінаціями варто боротися окремими законами: частково проблему може вирішити законопроект про трансферне ціноутворення.

На тлі порівняно низького обсягу видатків держбюджету на підтримку АПК (за підрахунками регіонала, за останній рік пряма підтримка аграріїв державою скоротилася втричі) податкові пільги можуть гарантувати збереження рентабельності виробництва та конкурентоздатність українських товаровиробників на зовнішніх ринках. Під питанням, каже Царьов, також інвестиційний імідж України. “Всі розмови про зміни податкового законодавства - навіть якщо ми його не змінюватимемо - заморожують інвестиції, збільшують стурбованість підприємця у час, коли триває посівна кампанія і треба вкладати гроші. Це не йде на користь агробізнесу”, - додає парламентар.

У Міндоходів повідомили про можливість запровадження для аграріїв 7% ПДВ. Як повідомлялося, глава Міндоходів Олександр Клименко на зустрічі з представниками Американської торговельної палати, заявив, що міністерство хоче скасувати низку податкових пільг.

16.05.2013



Рівне-Ракурс №10 від 16.05.2013p. 
На головну сторінку