Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №603 від 16.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Турнір

На Рівненщині готуються до грандіозної рицарської битви

На Рівненщині готуються до грандіозної рицарської битви

У культурно-археологічному центрі “Пересопниця” планують відтворити битву з литовцями, яка пройшла на цих землях 1246 року.

Про неї згадується у Галицько-Волинському літописі. Його автор так писав про ці події “Рік 6754 [1246]. У той же рік прийшла Литва, [князь] Айшевно Рушкович, і пустошили вони довкола [города] Пересопниці. Данило ж і Василько поїхали в Пінськ і випередили його, допоки стався прихід його. І коли вони, [Литва], йшли по полю пінському, вийшли на них обидва [князі] з города. Та погані все одно мали гординю у серці своїм. [Війська Данила й Василька] погнали їх, і вони, не видержавши, побігли, і, втікаючи, падали з коней, і Василько привів першу здобич до брата свого. Всі ж свої його, [Рушковича], побиті були, а сам Рушкович з невеликою дружиною втік. І була радість велика в городі Пінську від побіди Данила й Василька: усю бо здобич [Литви] вони одібрали, тому що бог помагав їм”.

У той період Пересопниця була одним із головних міст Погориння, центром удільного князівства.

Тож події, які планують відтворити, стосуються українського та литовського народів.

Дійство відбудеться 25-26 травня. Як повідомив кореспонденту “Рівне-Ракурсу” директор комплексу Микола Федоришин, зараз проводиться підготовка до нього. За попередніми підрахунками, в турнірі візьмуть участь понад сто учасників із багатьох міст України та Вільнюса.

За словами організаторів рицарської битви, у Пересопниці вже мають досвід проведення подібних турнірів. Перший із них відбувся наприкінці літа 2011 року, коли у церемонії відкриття центру взяв участь Президент України Віктор Янукович.

16.05.2013Ярослав ТАРАСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 16.05.2013p. 
На головну сторінку