Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №603 від 16.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Цікаво

Як запахи впливають на настрій

Ще в давні часи люди знали, що запахи впливають на самопочуття і настрій. Так вважалося, що жасмин, троянда, аніс, лимон допомагають жінці виносити дитину, а народити легше, вдихаючи аромати гвоздики, жасмину, вербени, шавлії.

В ефірних маслах запахів містяться речовини, що несуть цілющу силу рослин. А їхні бактерицидні та протизапальні властивості благодатні для органів дихання. Доведено, що масло жасмину навіть у 10% концентрації позитивно впливає на різні функції нервової системи. Воно стимулює діяльність головного мозку, усуваючи депресію, апатію і байдужість, створює почуття впевненості й оптимізму, нормалізує менструальний цикл, усуває болі, навіть при пологах, стимулює вироблення грудного молока. Масло збільшує еластичність шкіри, сприяє усуненню розтяжок і рубців, позитивно впливає на ендокринну систему людини, стимулюючи вироблення гормону інсуліну, тироксину та тріодтіроніна, підвищує рівень кортизолу та статевих гормонів, зміцнює імунітет, покращує кровообіг, знімає судоми, ефективне при захворюваннях дихальної системи.

Вербена в аромотерапії вважається ароматом успіху і удачі: кажуть, запах цього ефірного масла певним чином впливає на нашу ауру, захищаючи її від зовнішньої агресії і допомагаючи латати “енергетичні дірки”. Активні речовини вербени мають загальнозміцнюючу дію на організм, поліпшують працездатність, усувають апатію і дратівливість, покращують самопочуття при вегето-судинній дистонії. Окрім того, ефірна олія вербени благотворно впливає на шкіру, підвищуючи її пружність.

Закрийте в кімнаті вікна та двері. Налийте у чашку теплу воду та капніть 3-5 крапель олії анісу або чебрецю та запаліть знизу свічку. Підігріваючись, вода наситить повітря ароматом. Сеанс - 20 хвилин, поступово збільшуючи до 3 годин.

У боротьбі з простудними захворюваннями згодяться: кориця, евкаліпт, лимон, сосна, розмарин, чебрець, лаванда, фенхель, гвоздика, ялівець. Від зайвої плаксивості допоможе аніс, троянда, лаванда і апельсин. Наприклад, у Древній Греції вважалося, що спалювання прутика лаванди відлякує злих духів і комах. Римляни використовували в лазнях лавандову воду, вважаючи, що вона захистить їх від інфекційних хвороб. Один з найпростіших, але дуже ефективних способів боротьби з безсонням - змочити лавандою куточок подушки.

Апельсинове масло сьогодні є однією з найпопулярніших ефірних олій у світі. Ефірне масло апельсина, поряд з типовою для цитрусових олій асептичною дією, володіє сильним заспокійливим ефектом. Рекомендується при депресії, відчутті страху й нервовій напрузі. Олія апельсина має спазмолітичну та заспокійливу дію, знижує артеріальний тиск, усуває психоемоційне збудження.

16.05.2013



Рівне-Ракурс №10 від 16.05.2013p. 
На головну сторінку