Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №603 від 16.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Чи є потреба в стаціонарному телефоні?

У травні рівняни у поштових скриньках побачать не лише вітальні листівки зі святами, але й квитанції з новими “святковими” тарифами від Укртелекому. Чи вигідно тримати вдома стаціонарний телефон - запитання риторичне. З одного боку молодь масово користується мобільним зв’язком, з другого, є літні люди, пристарілі, які мають лише стаціонарний телефон, а раптом швидку треба викликати. З травня цього року абонплата на стаціонарний телефон знову підвищилася. Справа в тому, що Національна комісія регулювання зв’язку і інформатизації вирішила підвищити граничні тарифи на стаціонарні телефони: з 1 травня - на 7% для жителів міст і на 10% - для селян, а з 1 листопада для останньої категорії населення - ще на 15%.

Заплановане на травень підвищення цін на стаціонарний телефон може призвести до зменшення кількості користувачів як на телефонні послуги, так і в мережі Інтернет “ОГО ADSL”. Тому статки Укртелекому від цього можуть не лише не збільшитися, але і значно зменшитися.

За рішенням комісії з регулювання зв’язку - подорожчання планується зробити поетапним. Також вводиться певна відмінність тарифів, залежно від користувача. Так, НКРС підвищила абонплату за основний телефонний апарат, підключений до окремої лінії в містах і районних центрах, для бюджетних організацій, а також для населення без погодинної оплати місцевих розмов на 10%, або на 2,26 гривень, тобто до 24,78 гривні на місяць, з погодинною оплатою - на 25,1%, або на 4,12 гривні до 20,56 гривні на місяць. Дивно, що чиновники вважають платоспроможність бюджетних установ та звичайних громадян однаковою. А ось абоненти у селах заплатять менше - 11 гривень 84 копійки, ймовірно тому, що в жителів селищ не надто висока зарплата, і такий зв’язок у більшості випадків чи не єдиний вид спілкування з цивілізацією. Небюджетні організації в обласних центрах і містах за стаціонарний телефон повинні будуть платити трохи більше інших - 32 гривні 10 копійок у місті та 23 гривні 23 копійки в селах. Щоправда, разом з подорожчанням, удвічі має зрости й обсяг нетарифікованого часу - з 300 до 600 хвилин. Ці тарифи діятимуть до вересня, після чого комісія ще раз підвищить абонплату для міст і райцентрів за місцевий телефонний зв’язок із погодинною абонплатою на 10,8%, або на 2,22 гривні до 22,78 гривні на місяць.

Приклади інших країн доводять, що при будь-якому збільшенні ціни на конкурентному ринку відбувається відтік абонентської бази, і навіть незначне подорожчання може спровокувати значний відтік абонентів. Особливо враховуючи, що багато людей стаціонарними телефонами вже давно не користуються, а виключно мобільним зв’язком стільникових операторів. Саме так сталося в Гондурасі, де дротяні телефонні оператори вимерли, як динозаври, після збільшення цін на послуги. Отже, ймовірно, що скоро гарненькі кабінки таксофонів, розташовані в центрі Рівного, стануть на рівні архітектурної пам’ятки, тому що телефонувати з них буде просто нікому. А згодом на свято першотравня до таких телефонних будок покладатимуть квіти ті, хто ще пам’ятатиме про такий вид зв’язку, як стаціонарний телефон.

16.05.2013Олекса ГОСТРОЗІР



Рівне-Ракурс №10 від 16.05.2013p. 
На головну сторінку