Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №604 від 23.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дослідження

Чипотрібноборотися з холестерином?

Дослідження ВООЗ, проведені в Європі, показали, що ймовірність інфаркту на 79% більша через низький рівень у крові вітаміну Е, ніж через високий рівень холестерину.

Ще в 1999 році на 24 конференції Американської кардіологічної асоціації було представлене дослідження, в якому низький рівень холестерину пов’язувався з ризиком інсульту. Воно показало, що в осіб з рівнем холестерину нижче 180 мг/дл (­4,6) ризик інсульту в 2 рази вищий, ніж при холестерині 230 мг/дл (­5,9).

Тривалі спостереження вчених із Сан­Франциско за 350 тисячами американців старших 20 років показали, що при рівні холестерину нижче 180 мг/дл (­4,6) ризик раку печінки збільшується на 300%, ризик емфіземи легень і астми ­ на 200%, ризик клінічної депресії і самогубств ­ на 200%, ризик алкоголізму і наркоманії ­ на 500%.

Печінка здорової людини виробляє до 2000 мг холестерину в день. Чим менше жирів і холестерину в харчуванні, тим він вищий в плазмі крові.

Дослідження серед індусів­вегетаріанців, у яких практично немає холестерину в дієті, показало, що рівень холестерину в крові у них 7,8­9,0 ммоль/л, в тій же віковій групі ескімосів, які харчуються виключно м’ясом і рибою, рівень холестерину рідко перевищував 5,3­5,7 ммоль/л, не дивлячись на 800­1000 мг холестерину в щоденній дієті.

Холестерин ­ антиоксидант, він захищає внутрішньоклітинні структури від згубної дії вільних кисневих радикалів, які утворюються при обміні речовин і під впливом зовнішніх факторів. Це і пояснює той факт, що рівень холестерину в крові зростає з віком ­ холестерин захищає організм від нагромаджуючих ушкоджень, які ведуть до хвороб серця і онкозахворювань. Він виконує функцію “ремонтної мастики» для пошкоджених артерій, необхідний для нормальної діяльності серотонінових рецепторів у мозку, а також є базою для утворення жовчі, яка потрібна для переварювання, засвоєння і асиміляції незамінних жирів із харчування. Холестерин у харчуванні відіграє особливо важливу роль для підтримання нормального стану слизової кишківника. Вегетаріанська дієта, яка не містить холестерину, часто призводить до розладів і проникливості слизової кишківника, що дозволяє відходам проникати в кров, зі всіма витікаючими звідси наслідками. За даними радіонуклідних досліджень, в організмі людини міститься до 350 грамів холестерину, а рівень холестерину в плазмі крові збільшується з віком: ­1,6 ­ 1,8 ммоль/л при народженні до 5,2 ­ 7,8 ммоль/л ­ 50­60 років.

Багато серйозних досліджень однозначно демонструють, що чим ви старші і чим вищий у вас рівень холестерину, тим краще для здоров’я і довголіття!

Ось, приміром, що з цього приводу повідомляє TneLancet (ведучий

англійський медичний журнал, літо 2001 р.): “Наші дані підтверджують раніше отримані відомості про більш високу смертність серед людей похилого віку з низьким рівнем холестерину і демонструють, що постійно низький рівень холестерину фактично збільшує ризик смерті”.

23.05.2013Валентина КОПЕЛЬ, лікар­синолог обласного центру здоров’я.



Рівне-Ракурс №10 від 23.05.2013p. 
На головну сторінку