Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №605 від 30.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Стояча земельна черга

Є в Рівному земля для індивідуального житлового будівництва чи немає? На це запитання чиновники і ті, хто подав заяву на виділення земельної ділянки під житлове будівництво, мають ствердну відповідь. Але чому ж тоді забудовниками стають зовсім не ті, чиї заяви про виділення земельної ділянки, наприклад, було подано ще на початку 90­х років минулого століття?

В Управлінні земельних відносин Рівненської міської ради, заглянувши в книгу реєстрації таких заяв, на кожний запит зав­жди дадуть справну відповідь. Звернення від охочих будувати власне житло подали більше 2500 жителів обласного центру. Причому, заяви “під сукно” в управлінні ніхто не кладе. Увесь процес реєстрації, немов на долоні, ­ відкритий і прозорий. Заявники, залежно від їхнього статусу, тобто наявних у них пільг та прав, “розписані” в три черги: загальна, першочергова і навіть позачергова.

На цьому все для звичайних громадян і закінчується, тому що порядковий номер їхнього місця в черзі навіть не зменшується.

Разом із тим, у Головному управлінні Держкомзему в Рівненській області, куди звертаються потенційні забудовники в пошуках своєї земельної правди, заявникам відповідають із завидним оптимізмом. (До речі, більшість скаржників з обласного центру звертаються якраз із цією проблемою).

Ну, як же не бути землі, коли в 1998 році Верховна Рада внесла зміни в межі обласного центру. Тож земельних ділянок для індивідуального будівництва має бути цілком достатньо. Інша справа, що житло складно будувати там, де не прокладені інженерні комунікації, дороги тощо. Ось і виходить, що завершити будівництво сьогодні по кишені далеко не кожному рівнянину.

Але це не свідчить про те, що індивідуальне житлове будівництво на відведених земельних ділянках у Рівному не ведеться. Виявляється, що в законодавстві не передбачено відповідальності за порушення черговості при виділенні землі під будівництво, тому і будуються ті, в кого грошей вистачає на все, а не ті, хто роками чекають своєї черги на виділення земельної ділянки під житлове будівництво...

30.05.2013Георгій ПАВЛОВСЬКИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 30.05.2013p. 
На головну сторінку