Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №605 від 30.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#31 травня - Всесвітній день без тютюну

Хоча б день без цигарки

Хоча б день без цигарки

Гасло цьогорічного Всесвітнього дня без тютюну визначене Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ): “Заборона реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів”. З 16 вересня минулого року всі види реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів в Україні заборонені.

У разі порушення заборони на куріння в громадських місцях штраф для власників закладів становить від однієї до десяти тисяч гривень, а для фізичних осіб­курців від 51 до 175 гривень. Україна виконала більшість зобов’язань, взятих після Ратифікації 2006 року Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Завдяки прийнятому антитютюновому законодавству (а це повна заборона реклами тютюну, запровадження фотоілюстрацій на пачках сигарет із зображенням викликаних курінням хвороб, звільнення громадських та робочих місць від тютюнового диму), рівень поширеності тютюнокуріння серед дорослого населення знизився з 38% до 25%.

Смертність через серцево­судинні захворювання у віці 25­55 років у чоловіків в 3,6 раза вища, ніж у жінок аналогічного віку. А це пов’язано з такими факторами ризику, як нездорове харчування, куріння, малорухливий спосіб життя.

За результатами опитування, проведеного фахівцями Рівненського обласного центру здоров’я, 35 % хлопців та 20 % дівчат у нашому місті курять постійно, при цьому 15 % із них вперше “познайомилися” з цигаркою у віці 8­9 років. Щороку до відділення анестезіології та інтенсивної терапії Рівненської обласної дитячої лікарні з діагнозом “тютюнове отруєння” потрапляє 3­4 підлітки.

Соціологічні дослідження показали, що пасивне куріння не менш шкідливе від самого куріння. З вини одного курця страждає, як мінімум троє некурців, оскільки людина змушена вдихати дим проти своєї волі. Окрім того, пасивне куріння спричиняє розвиток захворювань, властивих активним курцям (онкологічних, серцево­судинних та легеневих). Якщо протягом години перебувати в накуреному приміщенні, то в людський організм потрапляє така доза газоподібних складових тютюнового диму, що дорівнює викурюванню половини цигарки.

Але особливо небезпечним є вживання нікотину в період статевого дозрівання, що й призводить до таких проявів, як порушення гормонального фону, виникнення вегето­судинної дистонії. Через куріння підвищується ризик безпліддя, адже тютюновий дим впливає на вироблення статевих гормонів, що обумовлює порушення репродуктивних органів як жінок, так і чоловіків. Проблема в тому, що більшість жінок не кидають шкідливої звички до половини вагітності, а то й до самих пологів, ні на мить не задумуючись, яким чином це відобразиться на здоров’ї майбутньої дитини.

Деякі жінки взагалі вважають, що дружба з цигаркою допомагає їм не набирати зайву вагу. Однак, як стверджують фахівці, така жінка (навіть із гарною фігурою) не може приваблювати, адже в неї постійно буде жовтий колір обличчя, зубів, передчасно з’являються зморшки. Мода на куріння ­ це безглуздя, як і твердження про те, що від тютюну можна відмовитися самостійно і досить легко, адже за статистикою це вдається лише 5 чоловікам зі 100.

Тому закликаємо всіх, хто зараз знаходиться у цигарковому полоні, хоча б цього дня втриматись від шкідливої звички. Пам’ятайте, кожний, хто кидає курити, виграє найцінніше ­ здоров’я.

30.05.2013Галина КАШПЕР



Рівне-Ракурс №10 від 30.05.2013p. 
На головну сторінку