Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №606 від 06.06.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Історія

На Рівненщині побільшає музеїв

На Рівненщині побільшає музеїв

В області триває пошук місця, де 450 років тому стояв монастир, у якому писалося Пересопницьке Євангеліє.

“Сьогодні перед археологами поставлено завдання знайти те місце, де 450 років тому знаходився монастир, в якому писалося Пересопницьке Євангеліє. Я думаю, якщо вони найближчим часом його знайдуть, то потрібно буде його музеїфікувати”, ­ повідомив кореспонденту “Рівне­Ракурса” заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Олексій ГУБАНОВ.

Як переконує директор культурно­археологічного центру “Пересоп­ниця” Микола Федоришин, традиції книговидання у цій місцині були ще задовго до епохи Київської Русі. Як доказ, він наводить результати розкопок, проведених у Пересопниці. Археологи знайшли багато зразків книжкової фурнітури. З­поміж них ­ завіси, якими скріплювалися тодішні рукописні книги. Унікальність цієї знахідки підтвердили науковці. За їхніми висновками це свідчить, що історія книговидання в Пересопниці своїм корінням сягає давніх часів.

На даний час, як каже доктор історичних наук, археолог Святослав Терський, дуже багато знахідок із Пересопниці знаходяться в фондах багатьох музеїв України, і постало питання про те, аби зібрати всю інформацію про знахідки з Пересопницької землі, класифікувати їх і відповідним чином опрацювати, що дозволить намалювати суцільну картину історичної минувшини краю.

Уже зараз тут вдалося реконструювати древню піч. Вона діюча. У ній відтворюють гончарні вироби тієї епохи, біля неї проводять майстер­класи.

Загалом же Пересопниця ­ село невелике. Його старожили кажуть, що пошуки місця, де 450 років тому стояв монастир, в якому писалася українська Першокнига, багато часу не займуть. Реальні результати прогнозують вже цього літа.

06.06.2013Ярослав ТАРАСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 06.06.2013p. 
На головну сторінку