Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №606 від 06.06.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як повернути блиск золотим виробам?

Буває, що з часом наші улюблені вироби із золота тьмяніють і втрачають блиск. Повернути сяючу чистоту золотим виробам вам допоможуть декілька наших порад. Потемніння золота найчастіше викликано накопиченими на його поверхні оксидами, сульфідами і шкірним жиром. Тому суть всіх способів очищення зводиться саме до видалення цієї забруднюючої плівки з золотих виробів.

Миючі засоби

Це можуть бути пральні порошки, засоби для миття посуду, господарське мило і т.д. Для очищення золота потрібно в невелику каструльку налити трохи води, додати миючий засіб (концентрація повинна бути високою). В отриманому розчині кип’ятити золоті вироби протягом 5­10 хвилин. Після цього промити холодною проточною водою. Можна обійтися і без кип’ятіння: в ємність (зазвичай пляшку) налити гарячої води, додати миючі засоби, кілька крапель нашатирного спирту, помістити вироби і активно струшувати. Розчин злити, вироби промити проточною холодною водою.

Зубна паста

або порошок

У цих засобах основний діючий компонент ­ це крейда. Для очищення досить просто натирати виріб старою зубною щіткою з пастою або порошком до досягнення потрібного ефекту.

Нашатирний спирт

Є багато способів очищення золота за допомогою нашатирного спирту. Наприклад, можна просто покласти вироби в нашатирний спирт на ніч, а на наступний день промити і протерти м’якою ворсистою тканиною. Також можна столову ложку натертого господарського мила всипати в півсклянки окропу. У киплячий розчин покласти золоті вироби і додати трохи нашатирного спирту. Ще один спосіб ­ змішати скляночку того ж таки нашатирного спирту з половиною скляночки 3% перекису водню, в отриманий розчин покласти вироби із золота на ніч, після чого промити під проточною водою.

Лимонна кислота

Необхідно розчинити половину пакетика лимонної кислоти в склянці води і довести до кипіння. У киплячий розчин покласти вироби із золота на кілька хвилин, після чого промити їх.

Сіль

Для очищення золота за допомогою солі потрібно насипати в склянку 2 столові ложки солі і додати до неї півсклянки води. Покласти в розчин золото на ніч. Промити і протерти м’якою тканиною.

Сода

Золоті вироби рекомендують чистити содою за допомогою старої зубної щітки, однак сода ­ це абразив, і вона може подряпати поверхню виробів.

Розчин для очищення контактних лінз

Золоті вироби потрібно покласти в очищаючий розчин для контактних лінз на ніч, а на ранок протерти вироби зубною щіткою.

Примітка. Якщо ваші золоті вироби мають тонке ажурне плетіння, то все ж таки краще звернутися до професійного ювеліра.

06.06.2013



Рівне-Ракурс №10 від 06.06.2013p. 
На головну сторінку