Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №606 від 06.06.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сновидіння

Нічні кошмари: як з ними боротися?

Нічні кошмари: як з ними боротися?

Напевно, кожний із нас у дитинстві прокидався від нічних кошмарів. Стаючи дорослішими, ми думаємо, що вже переросли це, але насправді до нічних кошмарів схильні і дорослі, просто не в такій мірі, як їхні чада. Чи є страшні сни проб­лемою, і якщо так, то як з ними боротися?

Нічні кошмари ­ це яскраві, динамічні, сюжетні сновидіння, що виникають у фазі швидкого сну, коли головний мозок особ­ливо активний. Зазвичай через такий сон людина прокидається з прискореним серцебиттям. Не варто плутати кошмари з нічними страхами ­ страхи виникають у фазі глибокого сну (його називають ще дельта­сном), вони простіші і короткі, але реакція організму на них серйозніша, ніж на кошмари: гучні крики, пришвидшене серцебиття, тремтіння, посилене потовиділення.

Причини нічних кошмарів можуть бути різними: переїдання перед сном, реакція на медикаменти, посттравматичний стрес, депресія, розлади сну. Але найчастіше нічний кошмар – своєрідний сигнал організму про невирішену психологічну проблему. Одиничний кошмар ­ ще не причина для занепокоєння, але, якщо вони повторюються, варто звернутися до лікаря.

Найкращий спосіб позбутися від нічних кошмарів ­ встановити і усунути їх причину. Якщо винні медикаменти ­ то необхідно проконсультуватися з лікарем із приводу зміни дозування або скасування прийому ліків. Якщо причиною кошмарів є захворювання ­ необхідно в першу чергу вилікувати його. Ну, а якщо видимих причин немає ­ починати боротьбу з нічними кошмарами потрібно з аналізу своїх внутрішніх страхів.

Подумайте, чого ви боїтеся уві сні? Яка життєва ситуація для вас настільки неприємна, що переслідує навіть вночі? Як тільки ви виявите проблему, яка турбує вас наяву, і почнете з нею боротися, то сон відразу стане спокійніше. Якщо не виходить усвідомити проблему самостійно ­ на допомогу прийде фахівець.

Спати спокійніше допоможуть і наші невеликі поради. Ці нехитрі прийоми служать відмінною профілактикою нічних кошмарів. Дуже важливо дотримуватися правильного режиму дня, адже нерегулярний сон шкідливий для організму. Особливу увагу необхідно приділяти спальному місцю ­ ліжко повинно бути досить великим, а матрац ­ не надто м’яким і не надто жорстким.

Не варто безпосередньо перед сном дивитися телевізор, особ­ливо трилери або фільми жахів. Краще послухати приємну спокійну музику або прийняти теплу ванну з піною. Якщо ви живете з коханою людиною, то взаємний масаж і хороший секс теж допоможуть заснути міцно і спокійно.

Дуже небажано перед сном палити і пити міцний чай або каву – нікотин і кофеїн довго виводяться з організму і негативно впливають на сон. Краще зупинити свій вибір на трав’яних чаях або теплому молоці з медом. Допоможуть розслабитися ефірні масла, ароматизовані свічки і ароматичні палички. Але запах не повинен бути занадто інтенсивним, інакше він може викликати головний біль, який, у свою чергу, призведе до тих же кошмарів. Не забудьте загасити свічки перед сном.

Часто нічні кошмари ­ це наслідок нестачі кисню. Щоб цього уникнути, потрібно спати з відкритою кватиркою, якщо ви боїтеся протягу ­ то хоча б добре провітрюйте спальню на ніч.

Лягаючи спати, не намагайтеся “потягти” повсякденні проблеми за собою в сон. Не думайте про роботу, ремонт, непогашені заборгованості за кредитом, позбудьтеся від будь­яких негативних думок. Краще згадайте приємні моменти минулого дня і посміхніться.

Як бачите, спокійний сон ­ це досить просто. Правильний спосіб життя і увага до власного здоров’я (як фізичного, так і психічного) ­ вірна запорука того, що словосполучення “нічні кошмари” буде вам знайоме тільки за статтями, але ніяк не з особистого досвіду.

06.06.2013



Рівне-Ракурс №10 від 06.06.2013p. 
На головну сторінку