Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №610 від 04.07.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Професія на все життя!

Ігор ГРИГУС: “Фізичний реабілітолог відповідає за якість життя пацієнта”

Ігор ГРИГУС: “Фізичний реабілітолог відповідає за якість життя пацієнта”

НУВГП вперше проводить набір студентів за напрямом підготовки “Здоров’я людини”

15 травня 2013 року ввійде в історію Національного університету водного господарства та природокористування як день заснування нової кафедри ­ здоров’я людини і фізичної реабілітації, яка здійснюватиме підготовку фахівців освітньо­кваліфікаційного рівня “бакалавр”. Її створено за прикладом класичних університетів світу та з урахуванням досвіду найближчих партнерів НУВГП ­ польських вишів, де готують фахівців фізіотерапії, фітнесу та рекреації, фізичного виховання, туризму, охорони навколишнього середовища. Очолив кафедру Ігор Михайлович ГРИГУС (на фото) ­ доктор медичних наук, професор, відмінник освіти України, лікар вищої кваліфікаційної категорії зі спеціальностей “Терапія” та “Фізіотерапія”, професор Краківської академії імені Анд­жея Фрича Моджевського, член­кореспондент Міжнародної Слов’янської академії освіти імені Я.А. Коменського.

Ігорю Михайловичу, створення нової кафедри, яку Ви очолили, ­ відповідь на виклики часу?

На сьогодні професійна підготовка фахівця фізичної реабілітації здійснюється в багатьох ВНЗ України, але не всі навчальні заклади пропонують програми підготовки, що наб­лижені до світових стандартів. За рекомендаціями Світової конфедерації фізичної терапії (WCPT), фізичний реабілітолог повинен вміти проводити: обс­теження, оцінювання, визначення реабілітаційного діагнозу, складання прогнозу, здійснення реабілітаційного втручання. Національний університет водного господарства та природокористування вперше проводить набір студентів за напрямом підготовки “Здоров’я людини”, з отриманням освітньо­кваліфікаційного рівня бакалавра за професійним спрямуванням “Фізична реабілітація” та/або “Фітнес та рекреація”. Кафедра здоров’я людини і фізичної реабілітації НУВГП тісно співпрацює як із партнерами з країн Європи, так і з громадськими організаціями, які сприяють впровадженню світових стандартів фізичної реабілітації ­ Українською асоціацією боротьби з інсультом та Українською асоціацією фізичної терапії.

­ В Україні аналогом світової професії фізичного терапевта є фізичний реабілітолог. Які особливості цього фаху?

­ Якщо лікар відповідає за життя хворого, то фізичний реабілітолог відповідає за якість життя пацієнта. Перш ніж перей­ти до основних відмінностей, почнемо зі схожості в роботі цих фахівців. Дійсно, і у фізичного реабілітолога, і в інструктора з лікувальної фізичної культури основним засобом впливу на пацієнта є фізична вправа, однак на цьому вся схожість закінчується. Інструктор з лікувальної фізичної культури не проводить обстеження пацієнта, не визначає які м’язи не працюють і чому. Він оперує поняттям “комплекс лікувальної фізичної культури”, опирається на лікарський діагноз і на основі цього будує свою роботу.

Натомість, фізичний реабілітолог першочергово проводить спеціальне обстеження пацієнта. У світової спільноти фізичних терапевтів існує велика кількість спеціальних тестів для визначення багатьох параметрів рухової дисфункції, які у своїй роботі використовують лише вони, а не лікарі. Опираючись на результати обстеження, фізичний реабілітолог проводить втручання. Отже, ця професія вимагає досконалого знання м’язів людини, кінезіології, медичного понятійно­категоріального апарату та логічного складу мислення.

­ Яка вартість навчання та перспектива працевлаштування майбутніх фахівців із фізичної реабілітації та фітнесу?

­ Встановлений розмір оплати за навчання осіб, які навчатимуться за договорами, при вступі в 2013 році становить 6000 гривень, що є одним з найнижчих в Україні. Після закінчення навчання наші випускники зможуть працювати реабілітологами, масажистами, спортивними масажистами, фахівцями з організації дозвілля, інструкторами аеробіки та оздоровчого туризму. За останні роки на вітчизняному ринку праці та закордоном значно зріс попит на ці професії.

Кафедра здоров’я людини і фізичної реабілітації Національного університету

водного господарства та природокористування

33028, м. Рівне, вул. Мірющенка, 53-а; корпус № 7.

Тел. прийм. комісії: (0362) 22-12-59, моб. 050-513-82-01;

e-mail: zdorov.nuwm@gmail.com; http://nuwm.rv.ua

04.07.2013Спілкувався Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 04.07.2013p. 
На головну сторінку