Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №245 від 22.06.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Махінації з розмахом

Великий куш - порівну!

Небезпечна спокуса під назвою гроші

Події, про які йдеться, сталися у Рівненській філії одного із банків, де стосовно його працівника було порушено кримінальну справу. Про це ще у березні 2006 року повідомляла прес-служба прокуратури Рівненської області. Цей факт став наріжним каменем у складній та заплутаній справі, пов’язаній із крупною махінацією у стінах банківської філії.

Справді, все як у кіно: невеличка групка службових осіб, які не лише горіли бажанням “урвати” ласий шматок із величезного фінансового кругообігу, а й мали всі якості справжніх авантюристів, зуміли ввести в оману не тільки клієнтів банку, а й деяких працівників, що, за їхніми словами, виконували накази своїх начальників і ні про що не здогадувалися. У даному випадку, погодьтеся, цей аргумент є досить непереконливим. “Легкі” гроші “махінатори” розподіляли між собою.

Так, першого квітня поточного року прокуратурою області порушено ще одну кримінальну справу відносно службових осіб цієї ж філії банку за ознаками злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст.365, ч.2 ст.366, ч.2 ст.209 Кримінального кодексу України (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах або організованою групою, перевищення службових повноважень, службове підроблення, легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом).

За повідомленням прес-служби прокуратури Рівненської області, досудовим слідством встановлено, що службові особи, використовуючи своє службове становище в корисливих цілях і маючи доступ до електронної бази даних, здійснили розкрадання банківських коштів шляхом отримання через касу банку. При цьому шахраї майстерно використовували підроблені заяви на видачу готівки як клієнтів, так і підставних осіб. Цікаво, що серед жертв цих махінацій виявилася особа, яка не мала жодного відношення до банку, і невідомо за яких обставин її дані опинилися серед анкет клієнтів банку.

- Банки - це досить закрита структура з обмеженим доступом, в якій діє відповідна система захисту та контролю, тому виявити факти правопорушень досить складно, - коментує даний випадок прокурор Рівненської області Леонід ОРЕХОВСЬКИЙ. - Зазвичай, і саме керівництво банку зовсім не зацікавлене, щоб така інформація “просочувалася крізь їхні стіни”. Проведена ревізія не виявила якихось фінансових маніпуляцій, оскільки формально всі документи не викликали жодних сумнівів. Проте, скарги клієнтів банку та інформація, яку зібрали наші працівники у ході оперативного розслідування, стали приводом для проведення документальної ревізії контрольно-ревізійним управлінням у Рівненській області. За її результатами виведено суму завданих банку збитків, які складають більше 2 мільйонів гривень, хоча не виключено, що ця сума не остаточна. Слідством, крім того, встановлюється, чи дії групи махінаторів рівненської філії банку не мають зв’язку зі службовими особами центрального банку, оскільки, діяти таким чином можна лише в рамках чіткої злочинної структури.

Розслідування скоєного злочину триває. Людям же, які вкладають кошти у банки, слід звертати увагу на умови договору, виявляти принциповість у питаннях дотримання банком своїх обов’язків і не погоджуватися на сумнівні пропозиції.

22.06.2006Анна ТАРАСОВА



Рівне-Ракурс №10 від 22.06.2006p. 
На головну сторінку