Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №611 від 11.07.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Рівне-нерівне

Ховайтеся, як школярі

Історія заборони паління давня, відомий указ царя Михайла Федоровича про заборону зберігання, продажу та паління тютюну був виданий у 1634 році. Порушення цього закону передбачало найсуворіші покарання, навіть смертну кару з конфіскацією майна. 24 травня цього року Верховна Рада України проголосувала за розширення переліку місць, де заборонено курити. За відповідний закон проголосували 368 депутатів з 422, що зареєструвалися в залі.

Порушення норм закону про виділення і обладнання місць для куріння передбачає стягнення штрафів від 1 тис. до 10 тис грн. Закон вступить у силу через півроку. Раніше, якщо попався перший раз, можна було відбутися попередженням або штрафом від 17 до 85 гривень, а за повторне порушення впродовж року ­ вже до 340 гривень.

Новий закон забороняє куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів практично скрізь ­ в ліфтах і таксофонах, у приміщеннях і на території установ охорони здоров'я, навчальних закладів, на дитячих майданчиках, спортивних та фізкультурно­оздоровчих спорудах, в під'їздах житлових будинків, підземних переходах, громадському транспорті, в приміщеннях установ ресторанного господарства, в приміщеннях об'єктів культурного призначення, приміщеннях органів державної влади і місцевого самоврядування, на зупинках громадського транспорту.

Звісно, для власників ресторанів, кафе, барів Рівного, простіше встановити урну для паління на дворі, аніж влаштовувати в себе в приміщенні спеціальні зони з вентиляцією. Але не кожн заклад захоче встановити нові смітники для паління, тому поруч із старими смітниками з’являються об’яви “паління заборонено”.

За паління тютюнових виробів у заборонених місцях працівники міліції складають адміністративний протокол. Усі справи розглядаються в присутності порушника. За їх результатами ­ останньому повідомляється рішення, а у випадку накладення штрафу його інформують про спеціальний рахунок, на який він повинен сплатити штраф.

Вимога міліціонера заплатити штраф на вулиці, не відходячи від місця порушення, за паління в громадському місці, кваліфікується, як вимога хабара. Але є непоодинокі випадки, коли налякані курці не бажають складати протокол та одразу пропонують міліціонеру гроші, мовляв, так простіше для обох сторін. Дехто з зат­риманих не має при собі документів та може просто назвати інше прізвище. Хтось з порушників взагалі відмовляється предс­тавитись. Але в такому разі для оформлення протоколу його можуть затримати на три години для встановлення особи.

З іншого боку, ініціатори закону кажуть, що важливо не оштрафувати, а роз'яснити людині, що він, по­перше, порушує закон, по­друге, утискає права громадян, які не курять. Але, якщо порушник почне конфліктувати, працівник міліції має право скласти протокол, на підставі якого начальник місцевого органу внутрішніх справ призначить штраф. Тоді порушника занесуть до бази даних, як людину, яка піддавалася адміністративному покаранню, і, в разі повторного порушення, штраф може бути значно суттєвішим.

Отже, висновок один: якщо, вас упіймали з цигаркою “на гарячому”, робіть усе, як у шкільні роки, ­ з невинним виглядом вмовляйте про помилування, мовляв, відпустіть мене ­ я більше так не буду, це вперше і востаннє і, взагалі, мене попросили потримати цигарку ­ вона ж не моя!

11.07.2013



Рівне-Ракурс №10 від 11.07.2013p. 
На головну сторінку