Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №612 від 18.07.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Як рівненські журналісти стріляли і не тільки…

Як рівненські журналісти стріляли і не тільки…

Наприкінці минулого тижня рівненські журналісти мали чудову змогу перевірити свою влучність зі стрільби з вогнепальної зброї на загальновійськовому рівненському полігоні 113­го армійського корпусу. Хтось із ностальгією згадав роки військової служби, хтось вперше отримав можливість постріляти по мішенях. А передувала стрільбам цікава екскурсія з огляду військової техніки.

Користуючись гостинністю господарів, журналісти не лише отримали інформацію про озброєння, а ще й можливість сфотографуватися на згадку біля гаубиць, танків, бойових машин піхоти.

Паралельно з цим проходила військово­патріотична гра “Джура”. Її організатори запросили представників мас­медіа, щоб ті в свою чергу розповіли читачам про заходи, які нині проводяться на полігоні для молоді, що з’їхалася на змагання з різних куточків України. Цього дня можна було побачити один із пілотних проектів Міністерства оборони, погоджений із Міністерством освіти стосовно військово­патріотичного виховання молоді ­ гру “Джура”, яка виховує молодь у кращих історичних традиціях наших предків­козаків та готує до служби в збройних силах.

Ініціатором проведення цьогорічної гри “Джура” став директор центру національного відродження Тарас РОНЗИСТИЙ, який розповів кореспонденту газети “Рівне Ракурс” про мету заходу:

­ З 2008 року організовуємо Всеукраїнську дитячо­юнацьку військово­патріотичну гру “Джура”, правове поле для проведення якої було створено Міністерством освіти і науки ще в 2003 році. Зараз діти спілкуються у віртуальному комп’ютерному світі, а ми даємо змогу розвивати їм навички, які стануть у пригоді в реальному житті та в буднях військової служби в лавах Збройних сил.

Гра “Джура” заснована на принципах козацьких традицій виховання молоді. Якось до дня відзначення 360­ої річниці початку визвольної війни війська Богдана Хмельницького ми міркували, що краще зробити: перейменувати вулицю, чи дати можливість дітям взяти участь у заході, який матиме традиції козацтва.

Так у 2008 році була відрод­жена гра “Джура”, яка дуже різностороння та містить в собі військово­виховний, спортивний, туристичний, історичний і мистецький аспекти. До програми її входять різні види змагань: боротьба, бойові мистецтва, стрільба зі зброї. А серед заходів також є навчання з військово­прик­ладної та технічної підготовки, воєнної топографії, цивільної оборони. Але окрім військової підготовки, гра допомагає дітям поглибити знання з історії України та її Війська, героїчного минулого Українського народу, його боротьби за свободу і незалежність своєї Батьківщини.

Гра “Джура” сприяє формуванню у молоді високих морально­психологічних якостей ­ мужності, рішучості, відваги, стійкості, дисциплінованості і ініціативності на теренах відновлених національних козацьких педагогічних традицій. За допомогою військових 13­ого армійського корпусу проходить ознайомлення зі складом, структурою і призначенням Збройних Сил України на сучасному етапі. Зараз ми працюємо зі старшою віковою групою дітей.

Цими днями проходить табірний збір дітей­учасників гри “Джура” в місті Дубно. Діти, які приїздять до табору з різних куточків нашої держави, готують презентаційну програму, в якій виконують музичні твори свого регіону та демонструють своє вміння. У таборі ми будуємо цілі містечка на кшталт козацьких поселень. Звісно, дітям під час спілкування дуже хочеться відтворити атмосферу стародавніх часів. Якщо кажеш їм, мовляв, тут має бути рів, який необхідно здолати, та малюєш умовну лінію, їм це вже не так цікаво. Тому елементи перешкод повинні бути наближеними до дійсності, але з іншої сторони під час гри треба максимально забезпечити безпеку дітей. Тому ми намагаємося не ускладнювати елементи гри, щоб не було травм.

Керівники нашого проекту працюють на добровільних засадах, але не заради галочки, а для душі. У цьому плані дуже добре налагоджена співпраця зі скаутами Пласту. А до органів влади звертаємося лише тоді, коли треба створити правове поле для нашої діяльності. Коли з’являється людина, фанат своєї справи, часто виникають бюрократичні перепони, тоді ми допомагаємо розчистити дорогу з допомогою нормативних документів, щоб справа зрушила з місця. Звісно, в нас є певні фінансові витрати, які вирішуємо за допомогою благодійників, спонсорів. Але основна наша проблема – відсутність інформації для загалу. Мало хто з дітей та батьків знають про нашу діяльність, тому й звертаємося до преси, щоб з вашою допомогою донести інформацію про нашу діяльність до суспільства.

Медіа­офіцер Міністерства оборони України майор Олександр ГАІН розповів:

­ У рамках військово­патріотичного виховання 233­й загальновійськовий полігон 13­го армійського корпусу співпрацює з різними дітьми, школярами, дітьми із притулків. У контексті проведення Всеукраїнських зборів гри “Джура” ­ це перший широкомасштабний захід, який ми проводимо. Всі витрати з прийому дітей оплачують організатори. Днями на базі центру дорожнього забезпечення в місті Дубно проводили теоретичні заняття, знайомили дітей зі зброєю, вчили, як з нею поводитись, демонстрували прийоми складання і розбирання. До практичних занять відноситься також стрільба на військовому полігоні із автомата та пістолета, навчання різноманітним військовим хитрощам. Ми завжди раді приймати у себе на полігоні молодь, адже такі заходи ­ гарна підготовка до творчої праці, до військової служби на благо захисту своєї Батьківщини.

18.07.2013Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 18.07.2013p. 
На головну сторінку