Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №612 від 18.07.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Червень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Липень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31


#Поради фахівця

Про епідситуацію з захворюваності сальмонельозом в м.Рівне

Протягом шести місяців поточного року в м.Рівне продов­жує зростати рівень захворюваності сальмонельозом серед населення, склалася неблагополучна епідситуація з захворюваності на сальмонельоз. Показник захворюваності сальмонельозом за 6 місяців поточного року становить 21,2 на 100 тисяч населення (проти 8,8 на 100 тисяч населення), ріст показника в 2,4 раза є вищим від середьообласного показника в 3 рази.

Із зареєстрованих 53 випадків сальмонельозу (проти 22 за аналогічний період минулого року, ріст на 31 випадок) ­ 30 зареєстровано серед дітей (56,6%).

Найбільш висока захворюваність сальмонельозом відмічається серед дітей від 1 до 4 років ­ 22,6% (12 випадків), від 5 до 9 років ­ 17,0% (9 випадків), від 15 до 17 років ­ 9,4% (5 випадків).

Із 53 випадків сальмонельозу: 48 ­ викликані Sl.enteritydis ­ 90,6%; 2 ­ Sl. tifimurium ­ 3,8%; 1 ­ Sl. tshiongwe ­ 1,9%, 2 випадки ­ встановлені клінічно ­ 3,8%.

Аналіз опитувальних листків оперативного пошуку факторів показали, що найбільш розповсюдженими факторами в 20 випадках є курячі яйця (37,7%), в 9 випадках ­ м’ясні продукти (17,0%), в 6 випадках ­ молочні продукти (11,3%), в 3 випадках ­ рибні продукти (5,7%). Основ­ним ймовірним джерелом сальмонел так і залишаються яйця та м’ясопродукти.

Висока захворюваність на сальмонельоз минулих років, зростання захворюваності цього року свідчить про постійно діюче джерело Sl. enteritidis.

Причинами високої захворюваності сальмонельозом серед населення є вживання недоброякісних продуктів харчування, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів без належного температурного режиму, зниження рівня особистої гігієни, що сприяло розповсюдженню сальмонельозу. Не дивлячись на попередження ЗМІ, хворі на сальмонельоз продовжували споживати немиті, сирі або недосмажені курячі яйця, готувати з них домашній майонез, страви в клярі. Недотримання правил особистої гігієни сприяли зараженню 30,0% хворих.

Завдяки проведеним оперативним заходам, направленим на посилення профілактичних та протиепідемічних заходів, жорсткому контролю за їх виконанням вдалося стабілізувати захворюваність сальмонельозом, не допустити спалахів серед організованих колективів, на об’єктах торгівлі та громадського харчування. Серед населення реєструвались лише епізодичні та сімейні випадки.

На виконання даних завдань міським Управлінням ГУ ДСЕС у Рівненській області підготовлені та направлені матеріали з конкретними пропозиціями щодо проведення профілактичних та протиепідемічних заходів з профілактики гострих кишкових інфекцій, сальмонельозу, з визначеними проблемами, метою, специфіки відомств, установ.

Що ж таке сальмонельоз?

Сальмонельоз ­ інфекційне захворювання, що передається, в більшості випадків, з їжею (96­98%), а також контактно­побутовим шляхом, який переважає серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених. Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі: у воді ­ до 5 міс., м'ясі та ковбасних виробах ­ від 2 до 4 міс., у замороженому м'ясі ­ близько 6 міс. (в пташиних тушках ­ більше року), в молоці ­ до 20 днів, кефірі ­ до 2 міс., у вершковому маслі ­ до 4 міс., твердому сирі ­ до 1 року, пиві ­ до 2 міс., в ґрунті ­ до 18 міс. У деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не лише зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі (наприклад, у напівфабрикатах). Соління та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають несуттєво, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах.

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, в кишках яких з великою постійністю містяться сальмонели. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Бактеріоносійство може тривати багато місяців і навіть років. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.

Захворювання розвивається через 6­71 годину після потрап­ляння сальмонел до організму. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. В останньому випадку людина являється джерелом зараження для оточуючих, але сам не страждає (бактеріоносійство).

Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота. Випорожнення рясні, кал смердючий, досить швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком.

Як попередити захворювання?

М'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки; качині і гусячі яйця використовувати лише в тісто; не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити; для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування; молоко перед вживанням кип'ятити, особ­ливо ­ придбане на стихійних ринках; продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С; дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях, передбачених для цього.

18.07.2013Ольга РОМАНЧУК


Переглядів: 21

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 869 від 13.07.2018p.
¤ 
Смертельне поранення

Смертельне поранення

На Рівненщині помер поліцейський, якого вилами поранив п’яний чоловік. Олександру Гордійчуку, інспектору групи реагування патрульної поліції Дубенського відділу поліції, було 25 років. Молодий правоох...

¤ 

Викладач карате отримав подяку Прем’єр-міністра України

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко вручив для Анатолія ­Гірака почесну нагороду – подяку від Прем’єр-міністра України....

¤ 
Стартували жнива:

Стартували жнива:

«МРІЯ» збирає врожай

На українських нивах розпочалась найгарячіша пора – аграрії приступили до жнив. З кожним роком погода все частіше вносить свої корективи у плани хліборобів, не став винятком і 2018-ий. Яких результаті...

¤ 
Купальська ніч на Рівненщині: співи, танці та традиційна ватра

Купальська ніч на Рівненщині: співи, танці та традиційна ватра

Цими вихідними у селі Буща Здолбунівського району пройшов обласний відкритий етно-еко фестиваль «Буща Папороть»....

¤ 
Переїхав трактором рідну матір

Переїхав трактором рідну матір

Смертельна дорожньо-транспортна пригода сталася восьмого липня, близько о пів на п’яту вечора у селі Заозер’я....

¤ Технології ХХІ століття
Іван ЧЕРНОМОРЕЦЬ: «Вуличне освітлення стане «розумним»

Іван ЧЕРНОМОРЕЦЬ: «Вуличне освітлення стане «розумним»

КП «Міськсвітло» працює на економію електроенергії та підвищення безпеки на вулицях і в дворах Рівного

Вуличне освітлення та дорожня інфраструктура можуть бути якісними та економними водночас. У багатьох європейських містах уже діє практика «розумного» освітлення вулиць. Така система дозволяє економити...






Найпопулярніші 15 статей:

1. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (679)
2. Чи все добре у рівненському «будівельному королівстві»? [862] (666)
3. Догляньте мене до смерті [278] (632)
4. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (617)
5. Секс із мусульманином [271] (556)
6. Моє місто - найкраще [427] (523)
7. Розклад руху автобусів [253] (517)
8. Папороть виганяє з дому чоловіків, а цибуля - негативну енергію [201] (457)
9. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (456)
10. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (404)
11. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (337)
12. Стогін покотився яром [862] (330)
13. Гірше звіра… [861] (313)
14. Олександр Данильчук: «Проблемні питання в раді треба вирішувати до сесії» [862] (287)
15. Хто цього року отримав звання найспортивнішої сім’ї Рівненщини? [862] (281)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Платне кохання (107)
2. Загинув під колесами автобуса (102)
3. Костопільчанин наніс ножове поранення (100)
4. Слідчі дії відносно власниці турагентства тривають (98)
5. Соліст Rammstein вперше відреагував на чутки про роман зі Світланою Лободою (96)
6. У Рівному на подвір’ї вибухнула граната (96)
7. На Рівненщини знищили понад тисячу нарковмісних рослин (95)
8. У Рівному затримали наркозбувача (95)
9. Спіткнувшись, вистрелив у людину (93)
10. Нерухомість Рівненщини поповнила місцеві бюджети майже на 29 млн гривень (92)
11. Стартували жнива: (84)
12. Яким був Василь Червоній? (83)
13. Іван ЧЕРНОМОРЕЦЬ: «Вуличне освітлення стане «розумним» (82)
14. Переїхав трактором рідну матір (82)
15. У сфері застосування РРО - нові перспективи (80)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс