Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №612 від 18.07.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Калина

Калина

Красиві грона калини тішать око своїм яскравим кольором після перших заморозків, коли на деревах немає листя, і падає перший сніг. Саме тоді корисні властивості калини повноцінні ­ після перших морозів вона особливо пахуча, солодка і смачна. За вмістом вітамінів калина не поступається таким лідерам, як чорна смородина і чорноплідна горобина. Просто величезна кількість вітаміну С, органічних кислот і антиоксидантів, а також оригінальний смак і аромат роблять лікування калиною приємним і ефективним.

Користь калини в першу чергу в тому, що вона є сильним імуностимулятором і найефективнішим засобом в боротьбі з авітамінозом. Саме тому у дбайливих хазяйок серед припасів на зиму обов’язково присутня перетерта калина з цукром або калина з медом – саме так, використовуючи як консервант фруктозу або сахарозу, можна зберегти всі корисні властивості калини упродовж усіх зимових місяців.

Але справа не лише у вітамінах. Ще калина є ефективною панацеєю при проносі і водянці, при запальних процесах кишково­шлункового тракту, а також відмінним жовчогінними сечогінним засобом. А якщо регулярно вживати мед з калиною (по 1 столовій ложці в день), можна зміцнити сердечний м’яз і ослабити прояви атеросклерозу.

Проте в кожній бочці меду є ложка дьогтю, і навіть така смачна і корисна калина має свої протипоказання. А саме: калину небажано вживати гіпотонікам ­ тим, хто страждає зниженим тиском. Стимулюючи роботу нирок і надниркових залоз, активні органічні складові калини знижують тиск, роблячи її неконтрольоване споживання небезпечним для гіпотоніків. Зате для гіпертоніків це відмінна альтернатива пігулкам.

Але користь калини не лише в ягодах. І якщо всередину її потрібно приймати, як і будь­які ліки, з обережністю, то кора стовбурів і гілок протипоказань не має. Тут знаходиться величезна кількість глікозидів, смол, ефірів, дубильних речовин, які відмінно справляються з дерматитами різного походження, а в більш древні часи проявляли себе як відмінні кровоспинні засоби.

18.07.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 18.07.2013p. 
На головну сторінку