Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №612 від 18.07.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Варто знати

ПОЦІЛУНКИ можуть приносити користь

ПОЦІЛУНКИ можуть приносити користь

Поцілунок ­ це те еротичне, сексуальне і інтимне, що може бути між двома людьми. Хороший, правильний поцілунок може спонукати людину до отримання приємних відчуттів. Є люди, яким не подобаються поцілунки, але для основної маси вони відіграють важливу роль в любові та відносинах. Вважається, що історія розвитку поцілунку розпочалася ще в 3000 році до нашої ери, коли люди, поклоняючись богам, посилали їм поцілунки, а з 1981 року дослідженням природи поцілунку займається Всесвітній комітет охорони здоров’я при ООН. Вчені навіть створили науку, яка вивчає поцілунки і має назву філематологія.

Вивчаючи особливості поцілунків, вчені дійшли до цікавих висновків. Дослідження довели, що поцілунок ­ відмінний засіб для спалювання калорій. Навіть звичайний поцілунок у щічку позбавляє людину від чотирьох до шести калорій. Якщо ж говорити про пристрасний поцілунок, який триває більше хвилини, то ця цифра зростає в десятки разів. Для порівняння, дві хвилини бігу спалюють лише близько двадцяти калорій. Отже, охочим схуднути потрібно частіше цілуватися.

Також доведено, що поцілунки позитивно діють на настрій. Так, у Берлінському університеті встановлено ­ три двадцятисекундних ранкових поцілунки створюють романтичний настрій на цілий день. Крім того поцілунки ­ відмінний засіб для боротьби з депресіями та стресами як для чоловіків, так і для жінок. Зумовлено це тим, що ферменти, які виділяються в ході приємного процесу, перешкоджають утворенню глюкокортикоїдів, через які зростає рівень холестерину, формується м’язова слабкість і виникає безсоння. Крім того в організмі звільняються нейропептиди, які гальмують вироблення кортизолу ­ ще одного винуватця переживання стресу. Також допитливі винахідники виявили, що пристрасний поцілунок призводить до хімічних реакцій мозку, подібних до тих, які відбуваються під час стрибка з парашута чи стрільби з пістолета. Виходить, що ті, хто цілуються, подібні до любителів екстремального спорту, і адреналін без жодних виснажливих зусиль забезпечує підвищення фізичної та психічної активності людей.

Філематологія вважає ­ поцілунок приводить в дію від двадцяти дев’яти до тридцяти чотирьох м’язів, а це прекрасний засіб для профілактики зморшок. Також підраховано, що пристрасний поцілунок підвищує тиск, пульс і рівень гормонів у крові, а тому деякі фахівці підрахували, що у результаті життя людини, яка цілується, скорочується на одну хвилину. Хоча їхні опоненти говорять, що завдяки збільшенню частоти пульсу покращується кровообіг, внаслідок чого кисень надходить в клітини головного мозку. У результаті прискорюються розумові процеси, підвищується рівень концентрації уваги і навіть запам’ятовування інформації. Також є ще така статистика: чоловіки, які цілують своїх дружин перед тим, як піти на роботу, а це, як правило, вранці, живуть на п’ять років довше тих, хто не цілує перед роботою своїх благовірних.

Проте поцілунки можуть бути і небезпечними, оскільки один простий поцілунок передає від однієї людини до іншої більше двохсот п’ятдесяти різних бактерій. З них приблизно дев’ять десятих ніякої небезпеки не несуть, але залишається одна десята, яка може доставити великі неприємності. Однак дослідники зазначають, що чим дов­ше люди живуть разом, тим менше для них небезпеки заразитися якимись вірусними інфекціями, цілуючись один з одним. До речі, фахівці також дослідили, що найменше людям обох статей хочеться цілуватися з тими, у кого неприємно пахне з рота. Також відлякують від поцілунків запах поту, неголена щетина у чоловіків і велика кількість косметики на обличчі, а особ­ливо на губах, у жінок.

Та як би там не було, більшість людей обожнює поцілунки, адже вони приносять нам задоволення, якого так часто не вистачає у нашому житті. І, як виявилося, поцілунки можуть не лише приносити задоволення, а ще й користь. Цілуйтеся частіше.

18.07.2013Підготував Павло НЕВЕСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 18.07.2013p. 
На головну сторінку