Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №614 від 01.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Повертаючись до написаного

Мешканці Рівненщини потерпають від скажених тварин

Редакція газети “Рівне Ракурс” вже неодноразово звертала увагу на різке зростання в області кількості жертв скажених тварин, проте ситуація так і не змінилася на краще. Так, за даними головного управління Держсанепідемслужби в Рівненській області, протягом шести місяців 2013­го року в Рівненській області зафіксовано 18 випадків покусів людей тваринами, які захворіли на сказ, що в два рази більше ніж за аналогічний період торік.

Зауважте, мова йде лише про покуси, але, як кажуть спеціалісти, слід враховувати й фактор побічної шкоди. Скажімо, скажена лисиця забігла в двір і мала контакт із собакою, після цього господарка погладила собаку і на її руки потрапила слина скаженої тварини. Цього достатньо, щоб людині призначити лікування антирабічною вакциною. З початку року в області цю процедуру пройшли вже понад 60 людей.

У цілому санепідеміологи Рівненщини замовили на цей рік 2,5 тисячі доз вакцин проти сказу. Отримали 100. Найгостріше питання стоїть в обласному центрі. Як прокоментував ситуацію кореспонденту “Рівне Ракурса” завідуючий міським травмпунктом В’ячеслав Наумчук, якщо завтра за допомогою звернеться людина вагою 80 кілограмів, яку покусала скажена собака, то для вакцинації доведеться витратити весь наявний запас. До відома: чим більша вага людини, тим більше вона потребує вакцини.

В основному, за даними медиків Рівненщини, люди страждають від укусів собак. За перше півріччя в обласному центрі було зафіксовано 413 таких випадків. Переважна більшість із них, як каже В’ячеслав Наумчук, скоєна бездомними тваринами. А це означає, що стан здоров’я собаки визначити неможливо. Відтак жертві змушені призначати лікування антирабічною вакциною, якої вже завтра може не бути.

Чи загостриться проблема в майбутньому ­ доводиться лише здогадуватися, але перспективи в цьому плані є. Кількість бездомних тварин у місті зростає з дня на день. Відповідно до нового законодавства, знищувати їх заборонено, а існуючі в обласному центрі притулки неспроможні дати прихисток усім тваринам.

01.08.2013



Рівне-Ракурс №10 від 01.08.2013p. 
На головну сторінку