Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №614 від 01.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Капуста білокачанна

Капуста білокачанна

Білокачанна капуста містить безліч корисних для здоров'я речовин. Завдяки цінному біохімічному складу, вживання капусти може попередити і навіть вилікувати ряд захворювань. Тому варто дізнатися про деякі корисні властивості капусти докладніше.

Білокачанна капуста багата практично всіма необхідними організму вітамінами. Серед них вітамін А, вітаміни групи В, вітамін К, вітамін U і аскорбінова кислота.

Вітамін А підтримує здоров’я зору, покращує стан шкіри і волосся, підвищує захисні сили організму. Вітаміни групи В необхідні для нормального функціонування нервової системи і беруть участь у клітинному диханні. Вітамін К сприяє засвоєнню кальцію і зберігає здоров’я нирок. А вітамін U має противиразковий ефект. Він не тільки попереджає виникнення виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, але також здатний вилікувати це захворювання.

Проте особливо цінним вітамінним компонентом білокачанної капусти є аскорбиген ­ один з видів аскорбінової кислоти. Ця форма вітаміну С є найбільш стійкою ­ при зберіганні капусти аскорбиген зберігає свої властивості більше року.

Містить білокачанна капуста і мінеральні речовини: калій, фосфор, марганець, кальцій, залізо, мідь, йод і магній. Калій сприяє виведенню зайвої рідини, позитивно впливає на роботу серця і зміцнює м'язи, кальцій і фосфор необхідні для утворення кісткової тканини, залізо бере участь у процесі кровотворення, йод підтримує нормальне функціонування щитовидної залози, марганець нормалізує обмін речовин, а мідь і магній покращують роботу нервової системи.

Окрім цього в білокачанній капусті присутня тертронова кислота, яка уповільнює процес перетворення вуглеводів на жир. Разом із низькою калорійністю ця корисна властивість капусти робить її хорошим продуктом для людей, які бажають схуднути. Тим більше, що, незважаючи на низьку енергетичну цінність, страви з капусти відмінно вгамовують голод. На жаль, тертронова кислота руйнується при тепловій обробці, тому, з метою схуднення, білокачанну капусту краще вживати в сирому або квашеному вигляді.

Але цим користь білокачанної капусти не вичерпується. Цей цінний овоч також містить 16 амінокислот, ензими (лактозу, ліпазу, протеазу та ін.), фітонциди (природні антибіотики) і клітковину.

Таким чином, свіжу білокачанну капусту найбільш корисно вживати в їжу людям, які страждають гастритом, виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки (тільки не в стадії загост­рення), хворобами печінки і жовчного міхура, дисбактеріозом, надмірною вагою, а також ­ серцево­судинними захворюваннями.

Винятковою користю володіє і капустяний сік. Його рекомендується вживати при загостренні виразкової хвороби і гастриту, так як свіжа капуста в даному випадку дуже дратує шлунок. Капустяний сік потрібно пити за годину перед прийомом їжі в кількості 1­2 склянки. Крім того капустяним соком можна протирати обличчя (для омолоджуючого і відбілюючого ефекту) або використовувати як зовнішній засіб для лікування травматичних і виразкових уражень шкіри.

01.08.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 01.08.2013p. 
На головну сторінку