Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №615 від 08.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#11 березня - День будівельника

“Східно-Європейський будівельний альянс”:
На піку житлового будівництва

“Східно-Європейський будівельний альянс”: На піку житлового будівництва

Сергій ПОЛОЦЬКИЙ: “Державна програма “Доступне житло” є життєздатною та заслуговує на довіру українців”

Будівельна галузь ­ основа розвитку будь­якої країни. Її роль в економіці важко переоцінити, особливо у тяжкі кризові часи. Це підтверджується цікавими прикладами з історії, коли в скрутну епоху безгрошів’я та масового безробіття керівники держав давали поштовх будівництву житла, комерційних будівель та автомобільних доріг.

Українська будівельна галузь також потроху відновлюється і має амбітні плани на найближче майбутнє та більш віддалену перспективу. Так, протягом шести місяців цього року 13 регіонам вдалося наростили обсяги зданого в експлуатацію житла. Перші позиції займають Луганська, Дніпропетровська, Миколаївська та Донецька області. Приємно відзначити напередодні професійного свята будівельників, що в західному регіоні лідирує наша область. “Якщо порівняти показники шести місяців з планом року, то лише у 7 регіонах виконання склало більше 50% від річного завдання, ­ зазначив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово­комунального господарства Геннадій Темник. ­ Це Дніпропетровська, Луганська, Донецька, Миколаївська, Рівненська, Вінницька області та Автономна Республіка Крим”.

Серед багатьох будівельних фірм, що працюють у Рівному, концерн “Східно­Європейський будівельний альянс” займає особливе місце. І справа не лише в обсягах, а й у стилі роботи підприємства, яке присутнє на будівельному ринку всього чотири роки. І всі ці чотири роки його очолює господар від Бога Сергій ПОЛОЦЬКИЙ, колишній начальник Управління капітального будівництва Рівненського міськвиконкому (на фото). Про проблеми будівельної галузі та про будівництво в місті доступного житла ­ в його ексклюзивному інтерв’ю “Рівне­Ракурсу”.

“Працювати якісно й ефективно треба завжди”

- Сергію Петровичу, розкажіть коротко про себе.

- Зауважу, що будівництво - наша сімейна справа. Вся трудова біографія мого батька пов’язана з ним. Після закінчення рівненського “водника” я 12 років працював у Сибіру. Спочатку в Якутії - геодезистом в управлінні будівництва “ВілюйГЕСбуд” в Мирному, що за 500 кілометрів від Полярного кола. Далі - майстром, виконробом, начальником дільниці в управлінні “Енергопромбуд”. А будівельником безпосередньо став на спорудженні першої у світі вертикальної трубки-шахти “Інтернаціональна” для добування алмазів. Згодом працював у Мирному на зведенні заводу великопанельного домобудування, а потім там же споруджував з його продукції житлові будинки. Ще довелося працювати на будівництві Саяно-Шушенської та Зейської ГЕС, інших об’єктів Сибіру й Далекого Сходу. Коли розпався СРСР, повернувся на Батьківщину. Спробував влаштуватись у будівництві, трохи займався власним бізнесом. У 1998 році новообраний мер Рівного Вік­тор Чайка запропонував мені очолити Управління капітального будівництва міськвиконкому, яким я керував 10 років. З 2009-го - директор концерну “Східно-Європейський будівельний альянс”.

- Ви маєте багаторічний дос­від роботи будівельником у радянський період. Чи пригодився цей досвід, коли Ви стали організатором будівельного процесу в умовах ринкової економіки?

- Радянський досвід - дуже цікавий і повчальний. У ті часи, на мій погляд, більше уваги приділяли якості професійної підготовки фахівця будівельного профілю в системі вищої освіти. Після закінчення вузу він ще три роки вважався молодим спеціалістом, за ним був закріплений наставник - дос­відчений інженер або виконроб, який йому все пояснював і показував, тож через три роки людина вже могла самостійно працювати. В даний час цього немає, що негативно впливає на якість підготовки кадрів. Думаю, це стосується не тільки будівельної галузі. А до ринкових умов людина, звісно, пристосовується. Якщо є певний виробничий досвід, то процес її адаптації не такий болючий. Що соціалізм, що капіталізм - працювати якісно й ефективно треба завжди.

“Вердикт ВСУ - керівництво до дії для всіх судів”

- Зовсім нещодавно Верховний суд України ухвалив рішення, згідно з яким майнові права на недобудовану нерухомість не можуть бути передані банкам у заставу без згоди інвесторів, з якими компанії-забудовники підписали договори. Не можна цього робити й шляхом купівлі-продажу цінних паперів. Як Ви оцінюєте таке рішення ВСУ?

- Вважаю, що це дуже правильне рішення. Слід зазначити, що вердикт ВСУ - керівництво до дії для всіх судів. Якщо людина вже заплатила за житло, а його комусь передають у заставу, то це вже, м’яко кажучи, питання дієздатності забудовника. Тому слід очікувати, що надалі рішення у таких справах ухвалюватимуть у судах першої інстанції на користь інвесторів. Варто також сказати, що “Східно-Європейський будівельний альянс” не працює з кредитними ресурсами, а як генпідрядник освоює власні кошти та кошти інвесторів - причому без підвищення цін за споруджуване житло, коли навколо на будівельному ринку ціни суттєво зростають.

- Програма “Доступне житло” є однією із соціальних ініціатив Президента України і має на меті сприяти поліпшенню житлових умов та забезпеченню житлом громадян України. Які конкретні кроки робить очолюваний Вами концерн щодо виконання державної програми?

- “Східно-Європейський будівельний альянс”, як генпід­рядна будівельна організація, за рік зумів забезпечити в Рівному введення в експлуатацію 58-квартирного будинку на Черняка, 30. Також ми здали першу чергу - два під’їзди - будинку на Дворецькій, 48. Плануємо за два-три місяці здати там другу чергу. Зараз працюємо над добудовою сумнозвісного житлового комплексу “Золота підкова”, що на Соборній, 283. Упевнений, що цьогоріч нам вдасться ввести там в експлуатацію три під’їзди з п’яти. Більшу частину квартир у “Золотій підкові” будемо подавати на включення в державну програму “Доступне житло”: адже ця програма є життєздатною та заслуговує на довіру українців.

“У кого будівельні кадри кращі, той і є більш успішним”

- Які, на Вашу думку, проб­леми будівельної галузі вимагають нагального вирішення на державному рівні?

- По-перше, найбільш дош­куляє будівельній галузі нестабільне фінансування. По-друге, кадрова проблема відчувається у всіх будкомпаніях. У кого будівельні кадри кращі, той і є більш успішним. По-третє, неврегульовані правила гри на ринку. Передовсім, маю на увазі ціноутворення та якість виконання робіт. Щоправда, в цьому напрямку незабаром відбудуться давно очікувані будівельниками позитивні зрушення. З 1 січня 2014 року Міністерство регіонального розвитку, будівницт­ва та житлово-комунального господарства планує ввести в дію нові “Правила визначення вартості будівництва”. Розроб­лено новий ДСТУ, який уже пройшов розгляд у Науково-технічній раді Мінрегіону. Його впровадження забезпечить у повній мірі достовірне визначення вартості будівництва на всіх етапах його здійснення. Четвертою проблемою будівельників можна назвати виробництво будівельних матеріалів та конструкцій. Оскільки український ринок недостатньо розвинений, багато будівельних матеріалів імпортується з інших держав, що значно збільшує вартість будівництва.

- Нині в Рівному хмельницька компанія “Набережний квартал” веде активний продаж квартир у поки що не збудованому будинку за ціною 1 квадратного метра 4900 гривень. Яка вартість житла в будинках, що вводиться в експлуатацію “Східно-Європейським будівельним альянсом”?

- У нас трошки дорожче: вартість 1 квадратного метра у трикімнатній квартирі - 5300 гривень. Це пов’язано з тим, що по кожному об’єкту, який ми взялися добудувати, концерн погашає боргові зобов’язання, що виникли в попередніх інвесторів. Стосовно “Набережного кварталу”, раджу рівнянам, які хочуть придбати житло в наших конкурентів, уважно з юристами читати угоду із забудовником, а вже потім приймати відповідальне рішення.

“Держава, що не будує житла, не має шансів на розвиток”

- Чи відчуваєте напередодні професійного свята впев­неність у стабільному роз­витку житлового будівництва в Україні?

- Держава, що не будує житла, не має шансів на розвиток. Власне, шляхів тут два: або вона робить це сама, або ж створює такі умови, за яких житло вигідно зводити інвесторам. Сьогодні все, що робить уряд для розвит­ку будівельної галузі, вказує на те, що держава покладає великі надії на будівельну індустрію, яка є одним із головних індикаторів розвитку та стабільності вітчизняної економіки. Мені вже небагато залишилось до пенсії, але я вірю, що десяток багатоповерхівок ще побудую.

- Ваші побажання колегам-будівельникам і партнерам з нагоди професійного свята, яке стало народним - хто з нас не був новоселом!

- Користуючись нагодою, вітаю з Днем будівельника колектив концерну “Східно-Європейський будівельний альянс”, усіх наших партнерів, зокрема, компанію “Галспецбуд плюс”, приватні підприємства “Корадо” й “Янкор”, ВМП “Енергоконструкція”. Бажаю стабільного фінансування колегам-будівельникам, а щасливим новоселам - радощів в їхніх сім’ях та поповнення. Будуть народжуватись дітки - буде потрібне житло, будуть потрібні будівельники. Їх щоденна копітка і відповідальна праця є запорукою комфортного життя наших співвітчизників.

Сердечно дякую за порозуміння, підтримку і плідну спів­працю голові облдержадміністрації Василю Берташу та його заступнику Володимиру Новаку, депутатам Рівненської міської ради, працівникам управлінь міськвиконкому - містобудування та архітектури, капітального будівництва, земельних ресурсів, житлово-комунального гос­подарства.

Щиро зичу усім міцного здоров’я, щастя та нових здобутків на благо українського народу.

08.08.2013Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 08.08.2013p. 
На головну сторінку