Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №617 від 22.08.2013p.
Передплатні індекси:
23429 (на 1-6 місяців)
08903 (на рік).
Тел. +38(0362) 62-31-31
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Жовтень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Листопад 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30


#Непровінційна профтехосвіта

Час нових можливостей

Час нових можливостей

Рівненського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі

Одним із пріоритетів нашого суспільства є інноваційний розвиток професійно­технічної освіти. Рівненський торгово­професійний ліцей ­ з 15 липня 2013 року Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі ­ вже тривалий час є експериментальним майданчиком Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України з відпрацювання інноваційних технологій у професійній підготовці кваліфікованих робітників у нав­чальних профтехзакладах сфери послуг.

Про перспективи подальшого розвитку колишнього ліцею, який у червні цього року був атестований як навчальний заклад з правом провадити професійну підготовку робітників за напрямом “Ресторанний сервіс і торгівля” терміном на 10 років, “Рівне­Ракурсу” розповідає директор Рівненського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі, відмінник освіти України Віктор РУДИК (на фото).

“Ліцей поступово йшов до нового статусу навчального закладу”

- Ні для кого не секрет, що в Україні дефіцит робітничих кадрів, до того ж, їхня підготовка не завжди відповідає вимогам сьогодення, - зазначив Віктор Леонідович. - Залагодити справі покликана Державна цільова програма розвитку професійно-технічної освіти до 2015 року. Тому зміну типу державного нав­чального закладу з торгово-професійного ліцею на вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі слід розглядати в рамках реалізації цієї програми. Відтепер ми маємо можливість готувати спеціалістів кваліфікації на один розряд вище ніж ліцей. Третій рівень атестації означає, що випускники ВПУ, провчившись додатково півроку, можуть отримати кваліфікацію робітника п’ятого розряду. Якщо для кондитерів це найвищий розряд, то для кухарів найвищий розряд - шостий, а п’ятий - це робітник високої кваліфікації. Але й того, й того випускника нашого училища найвибагливіший керівник підприємства сфери громадського харчування із задоволенням візьме на роботу. Звісно, за умови забезпечення їм якісної професійної підготовки, яка відповідає викликам часу.

Звичайно, ліцей поступово йшов до нового статусу нав­чального закладу. Першим кроком стало впровадження рейтингової оцінки навчальних груп, учнів, майстрів виробничого навчання та викладачів (до речі, ми тричі виборювали перше місце в обласному рейтингу й один раз - друге). Наступний крок я пов’язую з кардинальним покращанням матеріальної бази ліцею, яке почалося років два тому. Торік ми відкрили одну з кращих в Україні лабораторію кондитерського виробництва. А вже 1 вересня цього року буде відкрита лабораторія кулінарії - технології приготування їжі. Вона ще краща ніж кондитерська. Будівельні роботи були виконані підрядним способом. У 2012 році їх профінансувала обласна програма розвитку профтех­освіти. З бюджету було виділено 990 тисяч гривень на капітальний ремонт навчального закладу. На ці кошти і було зроблено всі підготовчі загальнобудівельні роботи, капітально відремонтовано приміщення лабораторії, допоміжні приміщення та дах будівлі.

“Плануємо готувати молодших спеціалістів ресторанного сервісу”

- Уже цьогоріч, - продовжує Віктор Рудик, - за рахунок обласної програми розвитку профтехосвіти було виділено кошти на реконструкцію та придбання основних засобів. Тож кулінарну лабораторію доукомплектували новітнім технологічним обладнанням - приблизно на 550 тисяч гривень. А це - робочі місця учнів, які включають робочий стіл, мийку та плиту, вентиляційні системи, два пароконвектори, одна жарочна шафа, кілька кухонних комбайнів, кутери, слайсери, водонагрівачі, морозильні та холодильні камери, холодильна вітрина, електром’ясорубки, інша напівпрофесійна і професійна побутова техніка, навіть посудомийна машина з усіма пом’якшувачами. А головне - в лабораторії встановлені два плазмові телевізори, комп’ютер та відеокамери, завдяки чому учні на робочих місцях можуть бачити в дрібницях технологічний процес приготування їжі, який демонструє майстер виробничого навчання на своєму робочому місці.

Враховуючи сучасний рівень нашої навчально-виробничої бази, управління освіти і науки облдержадміністрації планує провести в училищі обласний конкурс майстрів виробничого навчання - кондитерів. А в квітні наступного року - Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МОН запропонував, а Департамент профтехосвіти МОН та управління освіти і науки облдержадміністрації цю ідею підтримали - провести на базі нашого навчального закладу Всеукраїнський конкурс фахової майстерності серед учнів навчальних закладів профтех­освіти за професією “Кухар”. Для нас це велика честь і дуже відповідальний захід. Постараємося не тільки організувати конкурс профмайстерності на високому рівні, але й стати його призерами.

На мою думку, які б не прийшли навчатись в училище молоді люди, все залежить від того, як ми з ними попрацюємо. Як налаштуємо їх на майбутню професію, як прищепимо їм почуття відповідальності та розуміння того, що в школі могли бути помилки, лінь тощо, а в нас починається інше життя, адже наші учні - на старті перед початком трудової діяльності. Від того, як вони з нашою допомогою підготуються до цього, так складеться їх подальше життя: чи працюватимуть на виробництві, чи підуть далі вчитися, маючи ґрунтовні теоретичні та практичні знання.

Зараз перед училищем відкривається можливість підготовки молодшого спеціаліста, а це - рівень коледжу. Плануємо, впровадивши нав­чальні стандарти професійної підготовки робітників п’ятого розряду, акредитувати деякі спеціальності та готувати молодших спеціалістів ресторанного сервісу. Зміна типу училища зумовила і введення в навчальні плани нових предметів. Зокрема, іноземної мови з професійним спрямуванням, чого немає на рівні ліцею і звичайного училища. Це означає, що робітник вищої кваліфікації готується до роботи не лише в нашій державі, а й закордоном. Для такого робітника не буде проблемою спілкування з іноземними громадянами як в Україні, так і за її межами.

“Розумна державна політика: дати вудочку, а рибу - ловіть самі!”

- Новий навчальний рік починаємо з гарним настроєм, - задоволено каже Віктор Леонідович. - Завершено проект реконструкції корпусу нав­чально-виробничих майстерень площею 2000 квадратних метрів, які дісталися нам у спадок від радіотехнічного училища, під готельно-ресторанний комплекс, що включає на першому поверсі навчальний ресторан площею 280 квадратних метрів на 110 посадочних місць, та готель - два люксові номери і дев’ять двомісних номерів з усією готельною інфраструктурою. Другий поверх цієї будівлі, що з’єднаний переходом з навчальним корпусом, реконструюється під сучасний учнівський гуртожиток з усіма зручностями - душові кімнати, кухні, туалети, кімнати для відпочинку.

Створення сучасного нав­чального готельно-ресторанного комплексу обійдеться бюд­жету в 5,2 мільйона гривень, які, за підтримки облдержадміністрації, плануємо освоїти протягом двох-трьох років. Наступного року нам передбачено виділити кошти на проект реконструкції стадіону, він вдало впишеться в навчальний та готельно-ресторанний комплекс училища. Маючи таку базу - стадіон, ресторан, готель, навчальні аудиторії та лабораторії, училище зможе проводити різноманітні конференції, семінари, конкурси, змагання та інші заходи, вчити учнів, обслуговуючи їх учасників, і заробляти на цьому кошти, які можна буде використати на подальший розвиток матеріальної бази навчального закладу. Звісно, стартовий капітал нам дає бюджет. І це, вважаю, розумна державна політика: дати вудочку, а рибу - ловіть самі!

Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі

33027, м. Рівне, вул. Д. Галицького, 13; тел.: (0362) 23-72-09,

23-70-75, 23-72-18.

22.08.2013Записав Олександр ОЛЬХОВИК


Переглядів: 814

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 836 від 16.11.2017p.
¤ 
Як зміцнити імунітет восени:

Як зміцнити імунітет восени:

4 дієвих способи, які вам сподобаються

Можна довго жалітись на погану погоду, холод та вічні застуди. А можна зміцнити власний імунітет і тоді осінь дійсно буде вам в радість!...

¤ Особливий погляд
«Вестагротех» завзято працює на молочний ренесанс в Україні

«Вестагротех» завзято працює на молочний ренесанс в Україні

Микола КОЗАКЕВИЧ: «Настав час виходити на світові продовольчі ринки не з сировиною, а з «паляницею»

За останні роки молочна галузь України переживає не найкращі часи. Причин цьому чимало: недостатня увага з боку держави, значне підвищення цін на електроенергію та паливо, яке впливає на ціну вироблен...

¤ 
Хто з Рівненщини отримає відстрочку від армії, вирішувала призовна комісія

Хто з Рівненщини отримає відстрочку від армії, вирішувала призовна комісія

На Рівненщині триває осінній призов на строкову службу. Всього до кінця листопада військкомати повинні закликати понад 300 новобранців у віці до 27 років. Більше половини призовників служитимуть у Збр...

¤ 
«Народний фронт» до виборів-2019 готовий

«Народний фронт» до виборів-2019 готовий

«Фронтовики» провели ГУЧНИЙ з’їзд

Здавалося б, банальна історія – партія провела з’їзд. Україна бачила сотні партійних заходів за час незалежності, проте цього разу спричинився справжній політичний фурор. 11 листопада півтисячі делега...






Найпопулярніші 15 статей:

1. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (21834)
2. Розклад руху автобусів [253] (19736)
3. Моє місто - найкраще [427] (16286)
4. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (11276)
5. Догляньте мене до смерті [278] (11201)
6. Скрегіт зубами посеред ночі [312] (11039)
7. Коли розпочинати садити городину [599] (10663)
8. Не я б’ю, верба б’є За тиждень - Великдень! [235] (9146)
9. Душ для всіх [432] (8273)
10. Приваблюють і відлякують привиди Тараканівського форту [419] (8224)
11. Кульова блискавка: феномен, який не розгадано [462] (7924)
12. ПАТ “Волинь- Цемент”: [505] (7809)
13. За кордон можна вивезти не більше 50 тисяч доларів! - [205] (7779)
14. Тахінна халва зміцнює кістки та зуби [390] (7708)
15. “Тартак” закликав не бути байдужими [205] (7664)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Як зміцнити імунітет восени: (61)
2. Виростити розсаду без ґрунту (58)
3. Як пиво впливає на організм людини: (58)
4. Хто з ким «дружить» на городі (56)
5. «Верес» U-21 – «Карпати» U-21 0:1 (53)
6. У Рівному вперше відбувся фестиваль з доджболу (52)
7. Рівненська дзюдоїстка отримуватиме стипендію Президента (52)
8. «Ти зможеш, якщо зміг я!» знову на Рівненщині (51)
9. Євген Пасіч не зіграє у Запоріжжі, (50)
10. «Розминка від чемпіона» продовжує крокувати Рівненщиною (47)
11. Померла дочка Людмили Гурченко: причина смерті (41)
12. Відомо, хто буде новою ведучою «Орла и решки» (41)
13. Як лікувати ячмінь народними засобами (39)
14. Пиріжки як пух (39)
15. Аферистки ошукали жительку Рівненського району на 4000 доларів (38)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2015 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс