Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №617 від 22.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Капуста кольрабі

Капуста кольрабі

Навіть маленькі дітки знають, що у капусти найсмачнішою частиною є качан. Хто з нас не любить його погризти? Але останнім часом більшість овочів вирощується не по сезону, практично постійно застосовуються нітрати, які шкідливі для організму. Що стосується капусти, цього корисного овочу, то саме в її качані і присутня ця величезна кількість нітратів і хімікатів.

А чи знаєте ви, що качан дуже сильно за смаком нагадує іншу капусту, яка вважається родичкою білокачанної? Ніжна м’якоть, дуже соковита і корисна ­ це характеристика капусти кольрабі.

Великий вміст вітамінів груп А, В, Р та С робить кольрабі унікальним продуктом, який може використовуватися в профілактичних цілях для уникнення інфекційних захворювань. Якщо трохи капусти кольрабі включити до щоденного раціону, можна нормалізувати систему обміну речовин у своєму організмі, а це означає, по­перше, що не буде проблем із травленням, а по­друге, не буде надмірної ваги. Кольрабі здатна справляти вплив на стан нервової системи і емоційну врівноваженість. Корисний цей овоч для тих, що страждають захворюваннями нирок або печінки. Він добре виводить рідину, яка накопичується в організмі, очищаючи тим самим печінку і жовчний міхур. Сечогінний ефект є корисним для людей, які часто страждають гіпертонічною хворобою.

Одним із найбільш корисних властивостей капусти кольрабі є її здатність надавати профілактичну дію проти ракових захворювань. Наприклад, раку прямої кишки можна уникнути, якщо вживати кольрабі, адже в ній присутні корисні сірковмісні речовини.

У профілактиці та лікуванні інших захворювань кольрабі прославилася також і в народній медицині. Її можна використовувати, як додатковий засіб під час астматичних нападів і ускладнень туберкульозу. Відмінністю цього сорту капусти від усіх інших є не лише унікальні корисні властивості, але і відсутність ефекту метеоризму після її вживання. Саме тому вживання капусти кольрабі дозволяється і є безпечним для маленьких дітей навіть у тому віці, коли тільки починається введення прикорму. Корисні властивості проявляються у цього овочу і в тому, що він сприяє зниженню рівня холестерину, який відкладається на судинах. А це означає, що можна зміцнити і судини, і серцеву систему, оскільки кольрабі здатна знижувати підвищений артеріальний тиск. Хороший профілактичний вплив досягається при вживанні цього сорту капусти при розвитку атеросклерозу на початкових стадіях.

Введіть у свій раціон цю корисну капусту і не пошкодуєте!

22.08.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 22.08.2013p. 
На головну сторінку