Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №618 від 29.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Фотомистецтво

Переможець Кубка Рівного маскувався в костюмі лісовика

Переможець Кубка Рівного маскувався в костюмі лісовика

Напередодні 730­річчя міста Рівне підвели підсумки цьогорічного Кубка Рівного з фотомистецтва “Я люблю своє місто, я люблю свій край”. У виставковій залі готелю “Мир” відбулася фотовиставка та нагородження медалями та дипломами переможців фотоконкурсу, запровадженого рівненським фотомитцем Олександром Харватом. Другий за рахунком конкурс став рекордним за кількістю учасників та поданих фото.

Цього року 120 фотографів надіслали на розгляд журі майже 600 фото. Гран­Прі у вигляді ексклюзивного Кубкa, оздобленого бурштином, авторської роботи рівненського скульптора Леоніда Гринбокого, отримав рівнянин Володимир Карабачинський за серію робіт “Фотополюваня на Поліссі”. Журі присудило йому найвищу нагороду з огляду на те, що автор упіймав у приціл об’єктивa різних тварин, які живуть у дикій природі ­ косулю, кабана, лисицю.

Переможець фотоконкурсу Володимир КАРАБАЧИНСЬКИЙ розповів:

­ Я фотографую природу з 12 років. З 14 років почав самостійно їздити до лісу на фотополювання. Фотополювання ­ це теж процес полювання, з тією різницею, що замість рушниці в руках ­ фотоапарат. Під час фотополювання я поводжу себе, як справжній мисливець, ­ шукаю тварину по слідах, перебуваю в засідках. У мене навіть є спеціальний маскувальний костюм лісовика.

Фотополювання ­ більш складний процес, на відміну від звичайного полювання, адже влучити в тварину з рушниці можна і з великої відстані. А ось, щоб зробити гарний кадр, потрібно наблизитися до звіра значно ближче. Велике значення має везіння ­ буває, місяцями не зустрічаєш тварин, а буває, натрапляєш випадково. Приміром, якось мисливці гнали кабана, той вискочив по стежці прямо на мене, і одразу був “убитий” моїм фотооб’єктивом.

Найбільше мандрую північною частиною Полісся, адже з дитинства займався туризмом і добре знаю ці райони. Також знаходив сюжети в Національних парках Польщі та Білорусі, де фотографував у “Біловіжській пущі”. Не оминув увагою і Чорнобильську зону.

На переможних світлинах є лисиця, яку сфотографував біля селища Олександрія. Помітив її, коли їхав на авті. А потім почав непомітно підкрадатися зі сторони лісу. До тварини рухався відкритим полем, але знав секрет ­ коли вона дивиться в твою сторону, треба завмерти. Бувало, що підходив близько до лося, а далі вже міркував: підходити ближче, чи не робити цього. На моїх світлинах є майже всі тварини Полісся, єдине, про що мрію, ­ сфотографувати вовків, яких дуже важко відслідковувати. Минулого року на Кубку Рівного отримав золоту медаль за серію про тварин, але не очікував, що цього року виграю Гран­Прі. Можливо, цьому сприяв новий більш професійний фотоапарат, адже доводиться фотографувати й увечері, тому треба мати гарну оптику та фотокамеру.

29.08.2013Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 29.08.2013p. 
На головну сторінку