Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №619 від 05.09.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Капуста савойська

Капуста савойська

Серед безлічі видів капуст на наших ділянках чомусь погано приживається савойська капуста. А вона вартує нашої уваги. Найніжніші і найсмачніші голубці виходять якраз із савойської капусти. У неї листи гофровані, тонкі й смачні. Листочки легко відділяються від качана. Згорнути конвертик з фаршем легко й просто. І потім, після тушкування, голубці просто тануть у роті. Салати теж виходять чудово смачні.

Савойська капуста містить більше вітамінів, білків і мінеральних речовин, ніж звичайна білокачанна капуста. У савойської капусти міститься багато вітамінів А, Е і С. У савойської капусти містяться зольні речовини, каротин, тіамін, рибофлавін, солі калію, фосфору і заліза. Савойська капуста багата амінокислотами, вуглеводами і пектиновими речовинами, є в ній гірчичні олії і фітонциди.

Савойська капуста ­ єдиний вид серед капусти, який містить маніт (замінник цук­ру для діабетиків). Тому савойська капуста корисна людям, які страждають на цукровий діабет. Також савойська капуста має сечогінні властивості і попереджає підвищення кров’яного тиску.

Савойська капуста має м’яку клітковину і ідеально підходить для дієтичного харчування. Вона корисна всім ­ і дітям, і дорослим. Савойська капуста необхідна людям літнього віку. У ній багато не лише фосфору й кальцію, але й необхідного для роботи серцевого м’яза калію, який переважає в листах цього виду капусти. По вмісту вітаміну С савойська капуста легко конкурує із цитрусовими й картоплею.

05.09.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 05.09.2013p. 
На головну сторінку