Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №620 від 12.09.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#А ви це знали?

Сміятися корисно!

Сміятися корисно!

З усіх живих істот на планеті посміхається тільки людина. Правда, деякі з нас просто не використовують цей щедрий дар у повній мірі. Адже лікарі і психологи радять завжди тримати своє почуття гумору “в робочому стані”. Фахівці знаходять масу серйозних причин, щоб сміятися. Але запам’ятайте: посмішка ­ не просто розтягнуті губи, це емоція, яка викликає зміни всередині нашого організму. Механізм цей діє в обидві сторони.

Спробуємо провести експеримент. Постанемо перед дзеркалом і змусимо себе посміхнутися, навіть якщо для цього немає ніякого приводу. Проявимо трохи завзятості і постараємося утримати веселий вираз обличчя якомога довше. Якщо посмішка з незвички “сповзає” з особи, відпочиваємо і відновлюємо спробу. Через деякий час ви відчуєте, що ваш психологічний стан поліпшується. В організмі під впливом посмішки активізуються процеси, сприятливо впливають на мозок, психіку і навіть окремі органи.

У чому секрет?

Справа в тому, що м’язи обличчя, в порівнянні з іншими м’язовими групами використовуються вкрай рідко. Особливо у дорослих. Якщо у дітей вираз обличчя змінюється по 20 разів на день, то у людей, яким за тридцять, ­ лише тричі. Разом із тим, як встановили американські вчені, існує взаємозв’язок між активністю лицьових м’язів і кровопостачанням головного мозку.

Коли людина сміється, приплив крові до мозку посилюється, клітини отримують більше кисню, а емоційний стан покращується. До речі, страх дістати, сміючись, ненависні зморшки абсолютно безпідставний. Навпаки, сміх тонізує м’язи обличчя, а приплив крові живить шкіру, роблячи її теплою і свіжою.

Ще в XVII столітті лікар Студенген написав: “Прибуття паяца в місто значить для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. У наші дні лікарі вже точно знають, який механізм дії сміху на людину. Фахівці розробляють новий напрям у медицині – сміхотерапію.

Зрозуміло, сміх не замінює лікування, але служить важливим доповненням до нього.

Одного разу відомому американському вченому і письменнику Норману Казінс лікарі оголосили про те, що він невиліковно хворий. Прогресуючий запальний процес, на жаль, був незворотний, і в кращому випадку погрожував йому інвалідністю. Інший би знітився, зневірився. Але Казінс покинув похмуру лікарняну палату, переїхав в готель і зайнявся “сміхотерапією”. Він читав гумористичні журнали і книги, цілими днями дивився комедії і … видужав. А пізніше організував наукове дослідження, зібрав матеріали і написав книгу “Анатомія хвороби”, яка доводить, що існує прямий зв’язок між хорошим настроєм і одужанням.

Дослідження вчених

Тепер вчені в один голос рекомендують, замість 40 хвилин розслаблюючого відпочинку, хвилин п’ять від душі посміятися. У підсумку викид “стресових гормонів” (кортизону і адреналіну) різко знижується, а виділення “гормонів щастя” (ендорфінів) зростає. Серцевий ритм стає рівніше, тиск знижується. Розслабляється і мускулатура. “Біохімічна буря”, яка відбувається в організмі під час сміху, знімає втому, очищає дихальні шляхи і покращує циркуляцію крові.

Залози внутрішньої секреції виробляють речовини, що знімають головний біль. Окрім того, сміх ­ прекрасна гімнастика для кишечника.

Проте, беручи сміхотерапевтичні процедури, не перестарайтеся. Особливо, якщо ваші недуги серцево­судинного походження. Відомі випадки, коли при сміху велике навантаження на організм діяло вбивчо. З чоловіками таке буває частіше.

Наприклад, у поліцейській дільниці Копенгагена було зроб­лено запис про смерть відомого лікаря Олі Бенсона, який помер від інфаркту під час перегляду комедії в кінотеатрі. Запис свідчив: “Помер від сміху”.

Ні для кого не секрет, що людина в смутному і похмурому настрої являє собою відмінну мішень для різного роду зарази і загострення застарілих болячок. Радість, сміх, позитивний настрій, навпаки, зміцнюють імунітет і збільшують нашу енергію. Такий зв’язок душі і тіла цілком зрозумілі: бажання жити пробуджує захисні сили організму і навпаки.

Сміх виконує і ще одну найважливішу функцію: позбавляє від напруги. А психічне напруження завжди виливається в напругу тіла і організму, будучи одним з головних джерел хвороб. Рефлекс сміху ­ це розрядка, енергія радості вивільняється за рахунок того, що ми по­новому, з несподіваної точки зору раптом бачимо “незручну” ситуацію, яка напружувала.

Нарешті, сміх ­ прекрасна зброя захисту: з його допомогою можна перетворити травмуючу душу ситуацію в легку і забавну. Тому особливо корисно сміятися над собою, над своїми страхами. Зі сміхом варто поглянути не лише на виникаючі проблеми, а й на давні, що мучать нас, ситуації минулих років.

І ще: пам’ятайте, що добрим сміхом ви приводите в гармонію не тільки своє життя, а й життя оточуючих, а заодно ­ і свої відносини з ними, перш за все, з вашими близькими.

12.09.2013



Рівне-Ракурс №10 від 12.09.2013p. 
На головну сторінку