Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №204 від 08.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Банкіри б’ють на сполох

Президент АУБ заявляє про небезпеку згортання розвитку громадянського суспільства в Україні

Нова влада, попри правильні заяви і обіцянки на Майдані, на практиці починає процес згортання розвитку громадянського суспільства у країні, - вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Одним із прикладів такої тривожної тенденції він назвав нараду Юлії Тимошенко з керівниками окремих банків, яка відбулася нещодавно.

За його словами, обговорення проблем банківської сфери та питань внесення змін до законодавства щодо діяльності банків має відбуватись не лише з представниками окремих фінансових груп чи банків, а системи в цілому, інтереси якої покликана відстоювати Асоціація українських банків.

Навіть за старої влади подібні питання вдавалося принаймні узгоджувати з усією системою. Згадана ж нарада, вважають в АУБ, проведена кулуарно, у вузькому колі представників окремих банків, чимало з яких залежні від уряду.

Щодо заяв Юлії Тимошенко про мале податкове навантаження на українські банки, то президент АУБ підкреслив, що мінімізація податків - не злочин ані за європейським, ані за українським законодавством.

Бажання ж запровадити індикативне оподаткування доходів банків, про що заявила прем’єр-міністр, неприпустиме, вважають в АУБ, адже це може призвести до суттєвих бюджетних збитків. До того ж це поставить банки в нерівні умови. Податкове навантаження має бути однакове для всіх, а податкове законодавство - прозоре, зрозуміле і спрощене.

За словами президента АУБ, порушують Конституцію України й узагальнені заяви щодо ухиляння банків від оподаткування без доведення таких обвинувачень в суді. Якщо в уряду є претензії до якогось окремого банку, то їх мають доводити в суді, а не виносити на широкий загал. Такі дії є непрофесійні, підривають ділову репутацію банків як інститутів громадської довіри і є загрозою як для банківської системи, так і для економіки держави, - зазначає Олександр Сугоняко.

Професійні учасники фінансового ринку не раз демонстрували свою відкритість і готовність до співпраці з урядом. Для цього була створена координаційна рада професійних об’єднань учасників цього ринку. Проте останні дії влади свідчать, що у неї дещо інше бачення співпраці.

На переконання президента АУБ, необхідно від передвиборчих обіцянок і декларацій переходити до реалізації програми побудови громадянського суспільства та залучення до цього процесу неурядового сектору.

Першорядну увагу треба спрямовувати не на створення додаткових фіскальних навантажень, а на забезпечення сприятливих умов розвитку банківської системи та її капіталізацію. Нинішні ж дії Кабміну - стратегічна помилка, переконані в АУБ.

08.09.2005Прес-служба Асоціації українських банків



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2005p. 
На головну сторінку