Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №623 від 03.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

У Рівному грали в петанк

28 вересня в суботу на тенісному корті в міському парку Шевченка в рамках “Французького вересня” відбувся турнір із французької гри петанк. Цю гру вважають поперед­ницею боулінгу, а у Франції петанк виник у провінції Провансаль та є національним видом спорту.

Французька асоціація “Ажир” прислала до Рівного тренера з петанку Жеремена Беттето, який продемонстрував усім охочим правила цієї гри, ­ розповіла керівник “Французького Альянсу” Надія ЧУМАК. У турнірі, який відбувся в міському парку відпочинку, мали змогу взяти участь усі охочі. Бажаючі пограти в петанк ділилися на команди по три учасники в кожній та під керівництвом французьких тренерів змагалися між собою.

Окрім того, під час “Французького вересня” до Рівного завітав кращий у Франції дипломований тренер з петанку, член національної збірної з цієї гри Марсель Кост, який повідав особливості цієї гри з теорії та на практиці. У трьох рівненських школах були проведені теоретичні заняття з петанку з учнями. Учні ЗОШ №13, ЗОШ №15 та гімназії Гармонія мали змогу пограти в петанк.

Організатори “Французького вересня” ставили за мету ознайомити рівнян з цією захоплюючою грою, в яку може грати кожний, хто побажає та вивчить нескладні правила.

Зараз ми провели ознайомчий турнір, ­ розповідає Надія ЧУМАК, ­ в якому взяли участь як представники “Французького Альянсу”, так і всі охочі. А вже в наступному році в квітні­місяці під час “Французької весни” ми плануємо провести в Рівному чемпіонат з петанку.

Зазвичай, “Французька весна” ­ це культурна програма, складена з мистецьких заходів ­ художніх виставок, музичних концертів, але в наступному році планується провести ще й виставку французьких виробників, в Рівне завітає велика французька делегація з економічних питань. Отже, під час заходів українські підприємці зможуть поспілкуватися із французькими колегами. Також планується провести дегустацію французьких вин.

Цікавість до турніру проявили батько та син із родини Протасевичів, які приїхали пограти в петанк з Березного.

­ Мій 15­річний син Роман кілька років тому перебував у Франції по програмі обміну “Французького Альянсу”, ­ розповідає його батько Олександр. ­ Роман мешкав у французькій родині й навчився грати у петанк. У Франції на день народження йому подарували набір кульок для цієї гри. Час від часу ми граємо у петанк вдома, але взяти участь у турнірі ще цікавіше, адже тут більша кількість людей у командах. Пам’ятаю, що в дитинстві грав у щось подібне, але замість залізних кульок, ми, будучи дітьми, використовували каштани, та принцип гри був доволі схожий. Ця гра дуже захоплююча, розвиває кмітливість, координацію, але, на жаль, не дуже, поширена в нас у Рівному. Приміром, на Закарпатті петанк більш поширений, там є навіть професійні команди з цього виду спорту.

03.10.2013Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 03.10.2013p. 
На головну сторінку