Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №247 від 06.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Кров - не водиця...

»Мій чоловік - почесний донор, і йому нічого не бракує», -

»Мій чоловік - почесний донор, і йому нічого не бракує», -

запевняє Ліна Михальчук

Урятувати життя, зберегти здоров’я потерпілому або хворому - громадянський обов’язок кожної людини.

Редакція газети “Рівне-Ракурс” отримала лист від читачів з м.Здолбунова, які запитують, чи правда, що донорам за здану кров повинні платити не п’ятнадцять, а двадцять п’ять гривень? А також цікавляться, якою має бути мінімальна і максимальна доза зданої крові?

Відповіді на ці та інші запитання дала головний лікар Рівненської обласної станції переливання крові Ліна Михальчук.

- Узагалі, люди, які є донорами, кров мали б здавати безоплатно. Адже латинською слово donor означає “дарую”. А оплата - це компенсація за харчування і становить вона п’ятнадцять гривень. Раніше ми видавали талони на харчування. Тепер же донори відразу після здачі крові отримують готівку у нашій касі. Донорами ж на платній основі можна назвати осіб, які здають кров постійно, роками. Ми їх можемо викликати будь-коли, коли реципієнту потрібна певна група крові. За кожні 100 мл зданої крові ми платимо 4.08 гривні.

Що стосується суми двадцяти п’яти гривень за кров, то нам про це нічого не відомо. Але, швидше за все, таку суму могли давати родичі хворого, які самі знайшли донора. Буває, люди зумисне стоять біля нашого закладу і чекають на тих, кому терміново потрібна кров і, відповідно, хто більше заплатить.

Мінімальна ж доза зданої крові становить 250 мілілітрів, максимальна - 450 мілілітрів і залежить від загального стану здоров’я, зросту, ваги, враховується і артеріальний тиск, і рівень гемоглобіну. Часто проводиться ще цілий ряд додаткових обстежень. Загалом, донором може бути будь-яка ЗДОРОВА людина віком від 18-ти до 60-ти років.

- Хто частіше здає кров: чоловіки чи жінки? Іноді кажуть, що для чоловічого організму це шкідливо...

- Основний принцип донорства: “Жодної шкоди донору - максимум користі хворому!” Чоловіки все ж таки кров здають частіше. І їм це тільки на користь! Відбуваються зміни на клітинному рівні, організм омолоджується, гормони, як то кажуть, грають. Людина стає веселішою і щасливішою. Мій чоловік он як добре почувається, адже є Почесним донором України. Та й усі працівники нашої станції регулярно здають кров. Роблять це за покликом серця і відповідно - безплатно, бо кожен з нас може опинитися на місці людини, якій пот-рібна кров.

Втім, за останні десять років кількість донорів зменшилася у п’ять разів. Медики наполягають переглянути законодавство для фінансового заохочення людей. У недавні радянські часи донорство трималося на пропагандистських переконаннях: партія сказала - і громадяни здавали кров у великій кількості.

- Добре, переконали. Порадьте, як підготуватися до здачі крові?

- Напередодні і в день здачі крові забороняється вживати спиртні напої. Адже навіть невеликий кухоль пива може зашкодити хворому, якому будуть переливати кров. А особливо це може зашкодити хворій дитині. Не варто також споживати жирну їжу: масло, сметану, сало, яйця, різні тістечка тощо. Бо це може викликати у реципієнта підвищену температуру, лихоманку, слабкість. Натомість треба їсти нежирне м’ясо, овочі, фрукти, пити чай, соки та кисіль. І бути у доброму настрої!

06.07.2006Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 06.07.2006p. 
На головну сторінку