Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №626 від 24.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Щоб не заразитися

ДЕЗІНФЕКЦІЙНІ ЗАХОДИ ПРИ ГРИПІ

ДЕЗІНФЕКЦІЙНІ ЗАХОДИ ПРИ ГРИПІ

Найважливішим у боротьбі з грипом є якомога рання ізоляція хворого. Вдома хворого бажано помістити в окрему кімнату, а якщо таких умов немає, необхідно виділити йому окреме ліжко і відгородити ширмою. У хворого мусить бути окремий рушник, посуд, носові хустинки.

Рекомендується, щоб за хворим доглядала одна людина, яка мусить суворо дотримуватись правил обережності від зараження, насамперед, носити маску та ретельно мити руки з милом після кожного контакту з хворим чи його речами. Такий захист необхідний всім членам сім’ї, якщо хворий перебуває у спільній кімнаті. Маски необхідно змінювати кожні 3­4 години, одноразові маски повторно не використовувати, а марлеві маски після прання необхідно ретельно прасувати.

Приміщення необхідно прибирати вологим способом із деззасобами та провітрювати 3­4 рази на день. Особливо швидко знезаражуються віруси розчином хлорвмісних дезінфектантів (“Бланідас”, “Хлорантоїн”, “Дезактін”, “Бланідас актив”, “Жавель клейд” тощо), які можна придбати в міських аптеках. Дезрозчини готують згідно інструкції по використанню фірми­виробника (як при вірусних інфекціях) і використовуються одноразово. Для проведення дезінфекції використовують традиційні, давно відомі засоби, які позитивно себе зарекомендували: 2,5% розчин мила, 2­3% розчин соди, 0,2% розчин лимонної кислоти та засоби побутової хімії, які мають дезінфікуючі властивості (“Доместос”, “Білизна” тощо). Одним із вказаних розчинів необхідно протирати бильце ліжка, підвіконня, двері, тумбочку та інші меблі в кімнаті та мити підлогу. Прибирання необхідно проводити в гумових рукавичках.

Рушник хворого, постільну та настільну білизну перед пранням необхідно замочувати в розчині хлорвмісного дезінфектанту (0,2% ­ “Хлорантоїну”, “Бланідасу”, “Білизни”, “Доместосу”) на 30 хвилин.

Для дезінфекції виділень від хворого (слиз, харкотиння) використовують розчин хлорвмісних дезінфектантів (0,5% ­ “Хлорантоїн”, “Бланідас”, “Білизна”, “Доместос”) на 2 години.

Особливо слід оберігати від грипу грудних дітей, не допускати контакту з ними хворих на грип чи гострі респіраторні захворювання. На період епідемії кожна мати повинна годувати дитину тільки в марлевій пов’язці.

Якщо у вашій сім’ї немає випадків захворювання на грип, у період епідемії все одно необхідно дотримуватись заходів профілактики: частіше проводити провітрювання (не менше 3­4 разів на день), часто мити руки з милом, особливо після приходу додому. Щоденно проводити вологе прибирання в своєму будинку, квартирі. На роботі, в громадських закладах та транспорті одягати захисні маски.

У боротьбі з грипом багато залежить від самого населення, його свідомості, гігієнічної грамотності, дисциплінованості!

24.10.2013



Рівне-Ракурс №10 від 24.10.2013p. 
На головну сторінку