Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №627 від 31.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Курага

Курага

Курага ­ один з найпопулярніших сухофруктів, вона притягає усіх своїм помаранчевим кольором і ніжним солодким смаком.

Корисні властивості кураги легко пояснюються її складом. Вітамінний склад кураги не так вже й різноманітний, у ній знаходиться каротин (вітамін А), аскорбінова кислота (вітамін С), нікотинова кислота (вітамін РР) і вітаміни групи В (В1, В2, В5). А ось мінеральний склад кураги вражає, у великій кількості сухофрукти містять калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, марганець, кобальт.

Курага – виняткова їжа для «сердечників». Високий вміст солей калію найсприятливішим чином позначається на роботі серцево­судинної системи, сприяє регуляції кров’яного тиску, підвищенню рівня гемоглобіну. Вживати курагу треба при анемії, недокрів’ї, а також під час вагітності, коли кількість гемоглобіну знижується природним чином.

Людям, що приймають сечогінні препарати, курагу показано їсти для профілактики вимивання калію з організму. Окрім цього сушена абрикоса робить м’який послаблюючий ефект, сприяє очищенню кишківника і нормалізує його перистальтику. Пектин і клітковина сприяють очищенню організму в цілому, виводять шкідливі речовини, токсини, шлаки, з’єднання важких металів, радіонукліди, сприяє пониженню шкідливого холестерину в посудинах.

Каротин, яким багата курага, життєво потрібний органам зору, проте він не зас­воюється організмом при порушеннях функції щитовидної залози, це треба брати до уваги, бажаючи дістати користь кураги для очей.

Калорійність кураги ­ 218 кал на 100 г, для раціону звичайної людини це не багато, а ось для людей, які прагнуть скинути вагу, вживання великої кількості кураги не бажане, і проте, курага цінний дієтичний продукт. Здавалося б, яка користь від кураги для дієтчиків? Якщо виникає відчуття голоду, можна узяти один сухофрукт і повільно розсмоктувати його у роті, організм насититься масою корисних речовин, а відчуття голоду покине, при цьому кількість отриманих калорій буде мінімальною.

Вживання кураги у великій кількості шкодить організму, тому дорослій здоровій людині не рекомендовано з’їдати більше 100 г сухофруктів у день, інакше може розстроїтися травлення. Щоб витягнути максимум із корисних властивостей і не отримати шкоди від кураги, досить з’їсти 3­5 плодів у день.

Велика користь сушених абрикос у сукупності з іншими сухофруктами, наприк­лад, висока користь кураги з чорносливом для людей, які перенесли інфаркти.

31.10.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 31.10.2013p. 
На головну сторінку