Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №629 від 14.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Епідемія

Cпалах захворюваності на кір

Cпалах захворюваності на кір

Ситуація із захворюванням на кір нині перебуває в центрі уваги медиків Рівненщини. Як ми вже повідомляли, спалах захворювання було зафіксовано в Сарненському районі. За даними спеціалістів, причина цього криється в двох площинах – відмові людей робити вакцинацію та у відсутності самих вакцин. Нагадаємо, що на початок листопада Рівненщина, за даними санепідеміологів, була забезпечена вакцинами проти кору на 21 відсоток від потреби. Нині ситуація повинна кардинально змінитися.

Минулого тижня на брифінгу в управлінні охорони здоров’я Рівненської облдерж­адміністрації заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Марія Думановська розповіла, що до 15 листопада на Рівненщину має надійти 28 тисяч 450 доз вакцин проти кору. Централізоване постачання передбачене згідно з наказом профільного міністерства від 12 червня 2013 року. Така кількість вакцин, на думку медичних чиновників, дасть змогу забезпечити потребу області в проведенні профілактичних щеплень проти цієї недуги. Медики наполегливо рекомендують батькам щеплювати малюків, оскільки це найкраща профілактика від інфекційного захворювання. Адже загалом в області зафіксовані чотири тисячі відмов батьків від профілактичних щеплень. Більше половини з них ­ у Сарненському районі. Медики стверджують, що імунізація дозволяє, якщо не вберегти малюка від захворювання, то однозначно полегшує перебіг самої хвороби.

Разом із тим, питанням захворювання на кір зайнялася прокуратура. У повідомленні прес­служби відомства зазначається:

“За фактом службової недбалості у діях посадових органів охорони здоров’я та державної санітарно­епідеміологічної служби, які не вжили заходів до запобігання спалаху захворюваності дітей на кір, прокуратурою Сарненського району розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.367 КК України. Триває досудове розслідування.

Окрім того, прокуратурою області проводиться перевірка в Головному управлінні Державної санітарно­епідеміологічної служби в Рівненській області та управлінні охорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації з питань повноти вжиття заходів щодо запобігання розповсюдженню та профілактики інфекційних захворювань серед дітей”.

Як повідомили з головного управління Держсанепідслужби у Рівненській області створено групу оперативного реагування з метою розслідування причин виникнення випадків захворювання. В ході епідрозслідування встановлено, що дев’ять осіб щеплено, згідно з рекомендаціями Національного календаря щеплень, чотири ­ не щеплено та 29 осіб не отримали чергового щеплення.

У епіцентрі спалаху триває комплекс протиепідемічних заходів. Питання перебуває на контролі Держсанепідслужби України.

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров’я, за дев’ять місяців 2013 року зареєстровано 2155 випадків захворювання на кір, показник захворюваності становить 4,74 на 100 тисяч населення, в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року ­ 12102 випадки, показник 26,54 на 100 тисяч населення.

На даний час у Сарненському районі зменшилась кількість хворих на кір. За останніми даними в районі хворіє 55 осіб, із них 49 дітей. На стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Сарненської ЦРЛ перебуває 14 хворих, із них 9 дітей. Інші лікуються амбулаторно про це повідомили з Держсанепідслужби у Рівненській області. На щастя, за даними спеціалістів обласного управління охорони здоров’я, важких випадків, пов’язаних із захворюванням на кір, в області зафіксовано не було. Однак медики кажуть, кір не так небезпечний, як його наслідки.

14.11.2013Ярослав ТАРАСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 14.11.2013p. 
На головну сторінку