Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №629 від 14.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#До 200-річчя від дня народження Т.Шевченка

Вишитий “Кобзар” мандруватиме Україною

Вишитий “Кобзар” мандруватиме Україною

Рівненські майстрині Олена Медведєва та Анна Тимошок уже не вперше разом дивують рівнян власними художніми виробами у вигляді книг оздоблених у різний спосіб. 8 листопада в виставковій залі міського будинку культури творчий дует виставив свій новий доробок ­ перше видання “Кобзаря” 1840 року, виконане у техніці вишивки. Свою роботу, вони присвятили 200­річчю від дня народження Тараса Шевченка. У Рівному вишитий кобзар демонстрували лише одного дня, в подальшому на нього чекають виставкові зали інших міст України.

­ Загалом вся робота, починаючи з розробки книги і до завершення її обкладинки, зай­няла у нас більше року, ­ розповідає одна з авторок роботи Анна Тимошок. ­ Спочатку ми робили макети сторінок, за допомогою комп’ютерної програми переводили малюнки з Кобзаря у схеми вишивок. Дуже ретельно підбирали кольорову гаму ниток для ілюстрацій. Хотілося якнайближче до оригіналу передати картини Тараса Шевченка у вишивці. “Кобзар” містить шість репродукцій Тараса Шевченка, виконаних у різній техніці, які відносяться до раннього періоду художньої творчості митця. Зараз на Україні лунає українське слово, ми можемо не лише написати або проспівати українські слова, а ще й вишити їх. Окрім того, я хочу сказати, що наша доля може бути вишита не тільки червоними та чорними нитками, але й іншими барвистими відтінками усіх кольорів.

­ У вишитому “Кобзарі” ми відтворили тексти восьми поетичних творів без скорочень, ­ продовжила друга учасниця проекту Олена Медведєва. ­ Ця книга вишита українським хрестиком. До “Кобзаря” увійшли такі вірші, як “Думи мої”, “Перебендя”, “Катерина”, “Тополя”, “Думка”, “До Основ’яненка”, “Іван Підкова”, “Тарасова ніч”. У доробку також присутня ілюст­рація сюжету “Звільнення апостола Петра з темниці”. Ця тема дуже важлива, адже присвячена звільненню Шевченка з кріпацтва. Біля назв творів ми залишили авторські присвяти, як в оригіналі Кобзаря 1840 року. Ми цікавилися, чи є в Україні чи навіть у світі аналогічні вишиті книжки, але виявилося, що аналогів немає, тобто це унікальна книга. Ми подали документи на здобуття “Шевченківської премії” в розділі декоративне і народно­прикладне мистецтво. А далі наш “Кобзар подорожуватиме різноманітними ­ виставками, а в наших планах ­ втілення в життя інших оригінальних проектів.

14.11.2013Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 14.11.2013p. 
На головну сторінку