Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №632 від 05.12.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Соціалка

Допомога дітям з особливими потребами

На працівників Рівненського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, покладена велика відповідальність за долі сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Протягом січня­жовтня 2013 було проінспектовано 131 сім’ю, в яких виховуються діти з особливими потребами. Зазначеним сім’ям було надано 286 соціальних послуг (в основному, інформаційного характеру). На обліку в центрі загалом перебуває 20 сімей, в яких виховується 20 дітей із функціональними обмеженнями. Із них 6 сімей протягом 2013 року були під соціальним супроводом центру. У цих сім’ях виховується 6 дітей із функціональними обмеженнями. У ході здійснення соціального супроводу їм надано 398 соціальних послуг.

Як приклад нашої роботи цілком може служити наступна історія, ­ розповідає керівник спеціалізованої служби підтримки сім’ї Тетяна СЕМКО. ­ Так фахівцями з соціальної роботи міста Рівне була виявлена сім’я пані Ірини, яка потрапила в складні життєві обставини. Ця жінка самостійно виховує чотирьохрічного хлопчика, який має інвалідність. Аутизм, який проявився в дворічному віці, повністю змінив життя родини. Сім’ю було взято під соціальний супровід центру. За сприяння фахівців із соціальної роботи дитина пройшла медичне обстеження у неврологічному відділенні обласної дитячої лікарні. Хлопчика було оформлено в Реабілітаційний центр для дітей­інвалідів із порушенням опорно­рухового апарату, де він проходить реабілітаційну програму. Сформовано нові позитивні зв'язки з сім’ями, які виховують дітей з особливими потребами. Завдяки цьому мама з дитиною змогла відвідувати спеціалізовані заняття для дітей­інвалідів, відпочити та оздоровитися (в Карпатах).

Сашко по­особливому сприймає зовнішній світ, він для нього дуже часто стає чужим та ворожим. Єдиною втіхою для дитини в моменти страху і тривоги, стають іграшкові автомобілі. Можливість їх рухати для Сашка ­ заворожуюча гра, яка змінює його сприйняття зовнішнього світу. Матір, дохід якої складається із соціальних виплат, не має змоги радувати свою дитину такими іграшками, оскільки кошти, в першу чергу, витрачає на найнеобхідніше для дитини ­ продукти харчування та одяг. Сашко не вміє просити, проте вміє щиро посміхатись. Кожний його “смайлик” ­ це крок вперед, а можливістю викликати в нього посмішку є гра з іграшковими автомобілями.

Всі хто бажає надати допомогу дітям та родинам, які опинилися в подібних ситуаціях, можна зателефонувати до соціальних працівників за номерами: 22­14­82, 26­05­55 та 26­05­54. Рівненський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді знаходиться за адресою: вулиця Шевченка, 45, 2­й поверх. Сюди можуть звертатися як ті, хто може надати допомогу, так і ті, хто хоче отримати її.

05.12.2013Олекса ГОСТРОЗІР



Рівне-Ракурс №10 від 05.12.2013p. 
На головну сторінку