Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №634 від 19.12.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Морква

Морква

Морква ­ високопоживний овоч. Як лікувальна рослина, використовується вже близько 4 тис. років. Її широко використовують в гастрономії як найпопулярнішу приправу, вона може бути також і основним продуктом. Морква ­ дуже корисний овоч для організму. Корисні лікувальні властивості моркви пояснюються її багатим складом. Морква містить вітаміни групи В, РР, С, Е, К, в ній присутній каротин ­ речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А. Морква містить 1,3 % білків, 7 % вуглеводів. Немало в моркві мінеральних речовин, необхідних для організму людини: калію, заліза, фосфору, магнію, кобальту, міді, йоду, цинку, хрому, нікелю, фтору і ін. У моркві містяться ефірні олії, які обумовлюють її своєрідний запах.

Морква містить бета­каротин, який покращує роботу легенів. Бета­каротин є попередником вітаміну А. Потрапляючи в організм людини, каротин перетворюється на вітамін А, який найбільш корисний для молодих жінок. Також цілющі властивості моркви пов’язані із зміцненням сітківки ока. Людям, які страждають короткозорістю, кон’юнктивітами, блефаритами, нічною сліпотою і швидкою стомлюваністю, вживання цього продукту в їжу вельми бажано.

Корисно погризти сиру моркву, оскільки це укріплює ясна. Оскільки вітамін А сприяє росту, то морква особливо корисна дітям. Цей вітамін необхідний для нормального зору, він підтримує у хорошому стані шкіру і слизисті оболонки. Морква, страви з моркви і особливо морквяний сік використовуються в лікувальному харчуванні при гипо­ і авітамінозі А, захворюваннях печінки, серцево­судинної системи, нирок, шлунку, недокрів’ї, поліартриті, порушеннях мінерального обміну. Пюре з сирої або відварної моркви показане при коліті.

Варена морква допомагає лікувати злоякісні пухлини, дисбактеріоз кишечника, неф­рит. Володіє цей овоч і протимікробними властивостями. Також в моркві містяться фітонциди. Досить пожувати морквину ­ і кількість мікробів в роті різко зменшиться. Для лікування нежитю можна закапувати в ніс сік моркви. Лікарі і кулінари радять використовувати в їжу столову моркву з яскраво­червоною шкіркою.

Відварна морква досить часто включається в раціони хворих цукровим діабетом. Щоб організм швидше засвоїв провітамін А моркви, її доцільніше вживати із сметаною або рослинним маслом. За властивістю стримувати утворення жирів в організмі морква з овочів поступається тільки капусті.

Було встановлено, що морква містить багато натуральних антибіотиків, які називаються фітонцидами, хоча ви і не відчуєте різкого запаху. Якщо потримати в роті морквяний сік або пожувати морквину, то кількість хвороботворних мікробів різко зменшується. Також в ній є вітаміни С, Е, РР, групи В, мінерали ­ магній, цинк, хлор, фтор, йод, мідь, сірка, фосфор, марганець, кобальт, залізо, бор, кремній, і пектини. Але в основному цілюща властивість моркви пов’язана з великою кількістю каротину, який перетворюється в організмі у вітамін А і є сильним антиоксидантом. Адже при недоліку цього вітаміну може розвинутися недокрів’я, швидка стомлюваність організму, погіршення зору. Моркву потрібно давати дітям для хорошого розвитку і росту, і для підвищення захисних сил.

Залежно від стану людини, сирий морквяний сік можна пити від 0,5 до 3­4 л в день. Сік допомагає привести весь організм в нормальний стан. Морквяний сік ­ найбагатше джерело вітаміну А, який організм засвоює швидко. У соку міститься велика кількість вітамінів В, С, D і Е. Морквяний сік покращує апетит, травлення і структуру зубів.

Годуюча мати з метою поліпшення якості молока повинна пити щодня морквяний сік.

Сирий морквяний сік є природним цілителем при виразках і ракових утвореннях. Він підвищує опірність організму до інфекцій, ефективно діє на підшлункову залозу, підвищує опірність лімфатичних і залоз внутрішньої секреції, пазух лицьового черепа і дихальних органів. Морквяний сік укріплює нер­вову систему і не знає собі рівних в підвищенні енергії і сили організму.

Суха шкіра, дерматит (запалення шкіри) і інші шкірні захворювання є наслідком недостатності в організмі поживних речовин, що містяться в сирій моркві. Як засіб боротьби проти виразок і ракових утворень, сирий морквяний сік ­ диво нашого століття. Проте його потрібно приготувати правильно (витягнути з клітковини), а всяку їжу, що містить концентрований цукор, крохмаль і зернову муку, повністю виключити.

19.12.2013



Рівне-Ракурс №10 від 19.12.2013p. 
На головну сторінку