Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №248 від 13.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бійтеся сонця!

Чим небезпечна літня спека?

Чим небезпечна літня спека?

У Рівному ось уже два тижні панує спека. Хтось каже: “Ура!”, а хтось мліє, не вилазить із водойм, приймає ліки від серця та просить у Бога дощу. Про вплив спеки на людський організм кореспондент “РР” розпитала завідувачку терапевтичного відділення Рівненської поліклініки №2 Ольгу Тріль

- У таку спеку, як зараз, найбільш обережними мають бути люди з ішемічною хворобою серця. Гіпертонія, стенокардія, серцева недостатність... Якщо у вас наявний хоча б один із цих діагнозів, то з настанням спеки уникайте і задушливих квартир, і спекотних місць. А на городі працювати - взагалі зась! Якщо вже конче треба прополоти огірки з помідорами або квасолю, робіть це до одинадцятої ранку чи після сімнадцятої години. Хворим у спеку варто поводитися розважливо і фізично не виснажуватися. Бо ж найбільше різні ускладнення, як-от: гіпертонічний криз чи гостре порушення мозкового кровообігу трапляються саме під час важкої фізичної праці, особливо - у спекотну погоду.

- Що б ви порадили найпрацьовитішим, наприклад, нашим селянам?

- Завжди мати під рукою корвалол, корвалдин, серцеві краплі. Для відновлення водно-сольового балансу треба пити мінеральну воду, соки. А ось утамовувати спрагу водою з бульбашками не слід - рідина із кровоносних судин буде виходити у тканини тіла, що призведе до набряків рук, ніг, а то й - обличчя. До речі, треба якомога рідше пити каву, чай і зовсім не вживати алкоголь.

Узагалі, палюче сонце - найлютіший ворог людей із хронічними хворобами. Тому їм необхідно порадитися зі своїм лікарем щодо приймання профілактичних ліків. І ще одне, раджу всім гіпертонікам, і не лише їм, носити на голові капелюшки.

- А як же засмагати, щоб мати привабливий колір шкіри, а не зимово-сірий?

- Загальновідомо, що засмагати найкраще до 11 ранку. Після одинадцятої години і до 17-ої сонячні промені стають більш інтенсивними, а тому - небезпечними. І через зловживання сонячними ваннами може виникнути сонячний або тепловий удар, коли раптово розширюються периферійні судини. Судини розширюються - кров’яний тиск стає нижчим від норми, і тому людина втрачає свідомість.

- Жах! Як допомогти в такому випадку?

- Людину, яка зазнала сонячного удару, треба швиденько перенести й покласти в тінь, підняти ноги догори для покращення мозкового кровообігу. Далі - змусити глибоко дихати й обтерти водою, щоб збільшити випаровування та охолодити перегріте тіло.

13.07.2006Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 13.07.2006p. 
На головну сторінку