Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №639 від 16.01.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Корисно знати

Їжте правильно і будьте здорові!

Під поняттям “режим харчування” прийнято розуміти певні правила вживання їжі, яких необхідно дотримуватися, щоб не мати проблем із здоров’ям та надлишковою вагою.

Це своєрідна запорука того, що травна система працюватиме ефективно і ритмічно, а також підвищиться фізична та розумова активність. Адже надлишкове чи нерегулярне вживання їжі не принесе здоров’ю нічого доброго.

Не існує універсального режиму харчування для всіх людей, у кожному випадку його потрібно підбирати індивідуально. Зрозуміло, що звичайна доросла працююча людина і, наприклад, спортсмен­атлет будуть харчуватися по­різному, оскільки у них суттєво відрізняються фізичні та інтелектуальні навантаження. Більшість людей підтримує 3­4­разове харчування з перервами в 4­5 годин. Оптимальним режимом харчування лікарі вважають той, коли їжа вживається 4 рази на день. А з відомою приказкою “Сніданок з’їж сам, обід розділи з товаришем, а вечерю віддай ворогу” вони категорично не згодні.

Не поспішати і не переїдати

Уже давно відомо, що їжу під час її прийому необхідно ретельно пережовувати. Інакше вона недостатньо оброблюється слиною і створює зайве навантаження на шлунок, у результаті чого погіршується переварювання і засвоєння їжі. При швидкому вживанні їжі повільніше настає відчуття насичення, і виробляється звичка переїдати.

Правильний обід не повинен продовжуватися більше, як півгодини. Зазвичай одразу після вживання знач­ної кількості їжі, ще й калорійної, дає про себе знати сонливість, знижується працездатність. І якщо є необхідність перекусити під час роботи, потрібно зважати на те, що цей “перекус” не повинен перевищувати 35% енергоцінності і маси добового об’єму раціону, не повинен включати страви, що важко перетравлюються, наприклад, жирне м’ясо, бобові та інші схожі продукти.

Меню вечері не повинно містити страв, що сповільнюють секреторну і рухову функції травних органів, а також тих, що викликають підвищення газоутворення, метеоризм, а також нічну секрецію шлунка. Такими можуть бути будь­які смажені страви, багаті жирами, грубою клітковиною, екстрактивними речовинами, сіллю. Час для останнього прийому їжі варто вибирати не пізніше ніж за півтори­дві години до сну. Вечеря повинна складати 5­10% добової енергоцінності раціону і мітити такі продукти, як молоко, кисломолочні напої, фрукти, соки, хлібобулочні вироби.

16.01.2014Лікар­методист ОЦЗ Галина КАШПЕР



Рівне-Ракурс №10 від 16.01.2014p. 
На головну сторінку